perjantai 4. elokuuta 2017

Disney kirjojen Wish List

Ulkona on aikamoinen sadepäivä, josta inspiroituneena päätin kirjoitella pienen kirja-aiheisen postauksen. Kaikkihan tietävät että sadepäivät kuluvat parhaiten hyvän kirjan ja teekupposen seurassa.

Seuraava taidekirja esittely sai kuitenkin vielä väistyä, kun keksin että voisinkin kirjoittaa kirjoista, joita ei hyllystäni löydy, mutta jotka ehdottomasti kokoelmaani haluan. Listalta löytyy tietenkin taidekirjoja, mutta mukaan on mahtunut myös tekstipainotteisempia tietokirjoja sekä muutama suloiselta näyttävä satukirja. Osa näistä on vanhempia ja osa taas uudempia, jotkut eivät ole vielä ilmestyneetkään, joten toivottavasti löytyy muutama vinkki teille muillekin.





1. Ensimmäisenä toivelistaltani löytyy Mindy Johnsonin kirjoittama "Ink & Paint" (2017, ei vielä ilmestynyt). Kirjaan on koottu Disney studioiden Ink & Paint -osaston historia aina studion alkumetreiltä tähän päivään. Itseäni kirja kiinnostaa tietysti studion historian näkökulmasta, mutta myös siksi että suurin osa osastolla työskennelleistä taiteilijoista oli naisia. Kirjan alaotsikko onkin "The Women of Walt Disney's Animation".


2. "Awaking Beauty: The Art of Eyvind Earle" (2017, ei vielä ilmestynyt). Eyvind Earle oli amerikkalainen taiteilija, joka työskenteli Disneylla 50-luvulla elokuvien taustojen maalaajana. Parhaiten hänet tunnetaan Prinsessa Ruususen taustamaalauksista. Tänä vuonna Walt Disney Family museossa esiteltiin Earlen elämäntyötä "Awaking Beauty" nimisessä näyttelyssä ja tämä samaa nimeä kantava kirja perustuukin tuohon näyttelyyn esitellen Earlen töitä vuosien varrelta.


3. Jo jonkin aikaa toivelistallani on ollut Disney-animaattori Andreas Dejan kirjoittama "The Nine Old Men" (2015) kirja, jossa päästään tutustumaan Walt Disneyn keskeisiin animaattoreihin, joita Walt kutsui nimellä "yhdeksän vanhaa miestä". Deja perehtyy kirjassa jokaisen animaattoriin tyyliin ja tapaan kertoa tarinoita. Oman lisänsä kirjaan tuo varmasti se että Deja on itse päässyt olemaan näiden yhdeksän animaattorin oppipoikana aloittaessaan omaa uraansa Disneylla.


4. Tämä tämän vuoden D23 expossa esitelty kirja kuulosti vain niin kerta kaikkisen suloiselta, että pakkohan se oli heti toivelistalle lisätä. "A Kiss Goodnight" (2017, ei vielä ilmestynyt) on lauluntekijä Richard Shermanin kunnianosoitus Walt Disneylle ja Disney-puistoille. Kirja on 48 sivuinen satukirja, jonka on kuvittanut Disney Legenda Floyd Norman ja kirjan mukana tulee cd-levy, jolla Shermanin sävellys "A Kiss Goodnight" kuullaan Broadway tähti Ashley Brownin tulkitsemana. Inside the Magic youtube-kanava julkaisi videon kirjaa käsitelleestä paneelista D23 exposta, sen voi katsoa täältä.






5. Listaltani löytyy myös toinenkin Mindy Johnsonin kirjoittama kirja, nimittäin "Tinker Bell: An Evolution" (2013). Pitkään sivutin tämän kirjan, koska luulin sen olevan "The Art of The Disney Princess" -kirjan kaltainen taidekirja, mutta sitten törmäsin muutamaan kuvaan kirjan sisällöstä ja yllätyin positiivisesti. Kirja käy läpi Helinän 100-vuotisen tarinan J. M. Barrien alkuperäisteoksesta kaikkien rakastamaksi Disney-keijuksi. Kirja on toteutettu yhdessä Animation Research libraryn kanssa ja se sisältääkin paljon Disneyn arkistoista löytynyttä kuvamateriaalia Helinän hahmon kehityksestä.


6. "The Art of Up" (2009). Tähän olisin voinut oikeastaan valita minkä tahansa "The Art of" -sarjan kirjan, joka hyllystäni vielä puuttuu. Valitsin kuitenkin UP-elokuvan taidekirjan koska katsoin elokuvan juuri ja ihastelin sen kauniita maisemia. UP on muutenkin yksi suosikkini Pixarin elokuvista, joten hieman jopa ihmettelen ettei tämä kirja ole vielä hyllyyni päätynyt. Minun pitäisi muutenkin kunnostautua näiden hieman vanhempien taidekirjojen haalimisessa, koska pelkään että ne poistuvat myynnistä ja sitten joudun metsästämään niitä lintujen ja koirien kanssa jostakin internetin sokkeloista. :')


Muutama satukirjakin listalta löytyy, molemmat ovat päätyneet sinne kauniiden kansien ansiosta. Minulla on tapana aina välillä googlailla Disneyn satukirjoja ja kuvahausta sitten noukin omaa silmää miellyttävän näköisiä kansia. 7. "Moana and the Ocean" (2016) on Annette Marnatin kuvittama tarina Vaianan ja meren ystävyydestä ja Doria Etsimässä aiheinen 8. "Three Little Words" (2016) taas Grace Leen kuvittama. Kumpikaan taiteilija ei ole minulle ainakaan entuudestaan tuttu, mutta tällaiset suloiset satukirjat ovatkin aivan mahtava tapa löytää lisää ihania, hieman vähemmän tunnettuja, Disney taitelijoita.


9. "One Little Spark!" (2015) Kirja kurkistaa Disneyn puistojen parissa työskentelevien "Imagineering" titteliä kantavien henkilöiden työhön. Walt Disney Imagineering on suunnittelu- ja kehitysosasto, joka vastaa puistojen sisällöstä, laitteista ja lavastuksesta. Kirjan kirjoittanut Marty Sklar teki pitkän uran Disneylla, hänelle myönnettiin Disney Legend arvonimi vuonna 2001 ja jäädessään eläkkeelle 2009 hän sai nimensä yhteen Kalifornian Disneylandin Main Streetin ikkunoista. Täällä Pohjolan perällä asuvalle Disneyn puistot ovat aika kaukainen maailma, mutta minua kiinnostaa kovasti kurkistaa puistojenkin kulissien taa, joten uskon että tämä voisi olla mielenkiintoista luettavaa. 


Tällaisia kirjoja löytyy minun toivelistaltani, olisi hauskaa kuulla millaisia kirjoja teidän muiden listoilta löytyy? Onko kenties samoja tai saiko joku tästä vinkkiä kirjasta, joka voisi kiinnostaa? :)


6 kommenttia:

  1. Minulla on tuo Andreas Dejan "The Nine Old Man"-kirja, pitänee esitellä se Ihmeiden aukiolla. Minulle kirja oli pienoinen pettymys, olin kuvitellut sen erilaiseksi kuin mitä se oli. :P Mutta kirjoittelenpa siitä paikkoin blogiini tarkemmin. :) Muista kirjoista minua kiinnostaa The Art of -sarjan kirjat, joita ei voi olla liian vähän. Näistä kirjoista myös tuo Helinä-keijusta kertova kirja kuulostaa mielenkiintoiselta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi mahtavaa olisi jos jaksat tehdä "The Nine Old Men" -kirjasta esittelyn! :D Olisi mukava luke kunnon esittely siitä, kun olen onnistunut vain muutamaan nopeaan esittelyyn törmäämään ja ne ovat olleet aika laidasta laitaan. Osa on kehunut kirjaa kovasti ja osa on ollut aika nääh~ Jostain luin että se on aika teoreettinen ja tarkoitettu lähinnä animaatioalan ihmisille "oppikirjaksi"?

      The Art of -sarjan kirjat on kyllä rakkaus ja näyttävät niin hyvältä hyllyssäkin kun vieräkkäin on useampi. ;D Tätä postausta kirjoitellessani laskeskelinkin että missä kohtaa budjetti venyisi taas muutaman uuden taidekirjan ostoon...

      Poista
  2. Olipa kiva lista! En ollut kuullutkaan muutamasti kirjasta aiemmin ja omalle listalle täytyy varmaan napata tuo One Little Spark! -kirja. :)

    Minun listaltani löytyy ainakin The art of Toy Story 3, joka vaikuttaa jo loppuneen ainakin joistain verkkokaupoista. Mutta toivottavasti sen vielä jostain löytäisi. Myös DLP:sta kertova "Disneyland Paris from A to Z" kiinnostaisi kovasti, mutta niitä saa ilmeisesti vain paikan päältä puistosta tai tilaamalla sähköpostilla. Kuulostaa niin kovin työläältä verkkokauppatilauksen tekemiseen verrattuna. :'D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa että listaltani löytyi jotakin uutta myös omalle listallesi. :)

      Monet noista "The Art of" -kirjoista löytyvät omaltakin listalta, etenkin noita vanhempia tulee välillä oikein metsästettyä netin syövereistä. Harmittaa että ei ole tullut ostettua silloin kun kirjat ovat ilmestyneet, mutta nytpä sen on oppinut ja yritän aina ostella uusia kun budjetti vain antaa myöden. :'D

      Enpä muuten tiennyt että Pariisin Disneylandilläkin on oma A to Z -kirja! Täytyypä väijyä, josko siihen tulisi reissulla törmättyä.

      Poista
  3. Tästä listasta löytyy kyllä monta kiinnostavaa opusta :) Täytyypä suunnistaa joku päivä kirjastoon katselemaan löytyisikö valikoimasta joitakin näistä! Etenkin Awaking Beauty sekä Helinän taustoista kertova kirja kiinnostavat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi kiva että listaltani löytyi mielenkiintoista luettavaa!

      Ja ehdottomasti kannattaa käydä kirjastosta kurkkaamaassa josko sieltä löytyisi, jos ei löydy niin hankintaehdotusta tekemään. :D

      Poista