torstai 18. kesäkuuta 2015

The Art of the Disney Golden Books

Aloitan kirjahyllyni aarteiden esittelyn aika uudella tulokkaalla, keväällä tuli nimittäin ostettua Charles Solomonin kirjoittaman "The Art of the Disney Golden Books" teos. Kirjan on julkaissut Disney Edition vuonna 2014 ja se kuuluu Disney Editions Deluxe -sarjaan, johon kuuluu useita muitakin Disneyn historiaan keskittyviä kirjoja. Tämä "The Art of..." -kirja ei siis kuulu elokuvien taidetta esittelevien, Chronicle Booksin julkaisemien, "The Art of..." -kirjojen sarjaan.  




Monet varmasti muistavat lapsuudessaan lukeeneensa näitä kultaisia kirjoja. Itse kävin jopa vanhempieni kellarissa kaivelemassa pahvilaatikoita siinä toivossa, että olisin omat lapsuuteni lempparit löytänyt. Valitettavasti en oikeaa laatikkoa löytänyt, etsinnät kuitenkin jatkuvat ja sillä aikaa voin nostalgisoida tämän ihanuuden parissa.




Kauniiden kuvien lisäksi kirjasta löytyy paljon mielenkiintoista Disney-historiaa. Kirjassa käydään läpi niin kultaisten kirjojen historiaa, taiteilijoita ja erilaisia tyylejä, muistoja kirjojen teosta ja miten aika on kultaisiin kirjoihin vaikuttanut.

Ajatelkaa että kultaisten kirjojen tarina alkoi jo vuonna 1933 ja niitä julkaistaan edelleen! Itsellänikin niitä tosiaan on pieni pino jossakin kellarin kätköissä ja niin on varmasti monella muullakin. "The Art of the Disney Golden Books" on todella mielenkiintoista luettavaa, kultaisten kirjojen teosta on kerrottu kattavasti ja tekstiä tukevat ihanat kuvitukset.

"Once Upon A Wintertime" - Tom Ored

Itselläni on lapsuudesta mielikuva, että kultaisilla kirjoilla oli aika yhtenäinen kuvitustyyli, mutta tämän teoksen luettuani huomasin olleeni väärässä. Toki tiettyjä yhteleisyyksiä on ja muutama taiteilija nostetaan usein esiin. Esimerkiksi Dick Kelsey ja Al Dempster, moni kirjaan haastateltu taiteilija myös mainitsi Mary Blairin tyylin ja etenkin hänen värien käyttönsä olleen suuri inspiraation lähde.


Olin melkeinpä yllättynyt kuinka montaa nykyistä Disneyn ja Pixarin työntekijää kirjaan on haastateltu. Oli ihanaa lukea heidän kommenttejaan kuvituksien teosta ja siitä mikä heitä inspiroi. Monella tuntui myös olevan lämpimiä lapsuusmuistoja kultaisista kirjoista ja niiden ihastuttavista kuvituksista. 


"Cinderella Puppet Show" - Retta Scott Worcester ja "Bambi" - Frank Thomas

"The Art of the Disney Golden Books" on täynnä värikkäitä kuvia, mutta konseptitaidetta ei sivuilla juuri näy. Muutama pieni luonnos kirjasta löytyy, mutta pääpaino on kyllä selkeästi viimeistellyissä kuvituksissa.

Itse ainakin rakastan taidekirjoissa juuri luonnosten ja konseptien tutkailua. On aina mielenkiintoista nähdä miten hahmot ja tarina kehittyvät ja löytävät oman muotonsa. Toki kultaisten kirjojen kuvituksia suunnitellessa hahmot ovat olleet jo olemassa, joten luonnostelu on varmasti ollut hahmojen osalta vähäistä. Kirjassa mainitaan myös, että useimmat kultaiset kirjat käyttävät samantyylistä sivupohjaa, joten kuvien paikkoja sivuilla ei tarvinnut myöskään suuremmin suunnitella. Olisi hauska päästä tutkailemaan onko tuo sivupohjien toisto niin selkeää, että sen huomaisi itse. Onko kukaan kiinnittänyt moiseen huomiota kultaisia kirjoja lukiessaan?




Yhteenvetona "The Art of the Disney Golden Books" on siis 160 sivuinen, mielenkiintoinen tiivistelmä Disneyn kultaisten kirjojen historiaa. Taidekirjojen tapaan kirja on isokokoinen, joten sivuille mahtuu runsaasti kuvia ja tekstiä. Koostaan huolimatta kirjaa on helposti luettava ja selvästi luettavaksi tarkoitettukin. (Jotkut taidekirjat kun taas ovat enemmän ihailtavaksi kuin luettavaksi tarkoitettuja.) Kyseessä on ehdottomasti enemmän tietokirja kuin kuviin keskittyvä taidekirja, vaikka muutama aukeama onkin omistettu kauniille kuvituksille.

Suosittelen lämpimästi kirjan lukemista tai edes läpi selaamista, jos siihen mahdollisuus tarjoutuu. Kuten olen jo useaan kertaan kirjoittanut kuvitukset ovat aivan ihania ja itselleni ainakin tuli monesta mieleen lapsuus, kun niitä omia enemmäisiä kirjoja innoissaan selaili.


"Cinderella" - Retta Scott Worcester

2 kommenttia:

  1. Nuo Tuhkimo-kirjan kuvat ovat jo aiemmin kiinnittäneet huomioni, ne ovat hirmu nättejä. Samoin uudempien Pixar-kirjojen tyyli on minun makuuni, jonkin niistä voisi vielä tilata katseltavaksi ja ihmeteltäväksi. Pohdin jossain vaiheessa tuon taidekirjan hankkimista, mutta kun en ole koskaan tainnut noita Disneyn kultaisia kirjoa lukea, jäi se sitten vain ajatuksen asteelle. Oli kuitenkin kiva päästä kurkistamaan, mitä kansien välistä löytyy. :)

    Mukavaa ettei blogisi jäänyt yhden kirjoituksen paikaksi. :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista ja kiva että tästä kirja kurkistuksesta oli iloa :)
    Itsekin ihastuin kovasti noihin Tuhkimo-kuvituksiin ja pohdiskelenkin että tilaisinko Amazonista muutaman kultaisen kirjan, jotta pääsisin kuvituksia vielä paremmin ihastelemaan x)

    VastaaPoista