lauantai 16. tammikuuta 2016

Lapsuuden nostalgiaa

Taide- ja tietokirjojen lisäksi kirjahyllyyni on vuosien varrella päätynyt useampikin Disneyn satukirja. Uusimpia tulokkaita ovat nämä kolme "A Little Golden Book" -sarjan kirjasta. Vaikka kirjat ovatkin Frozenin ja Wall-E:n osalta uudempaa tuotantoa, tulee minulle niistä heti mieleen lapsuuteni kirjat. Meillä oli kotona kirjahylly täynnä näitä kultaselkäisiä kirjoja samoin kuin Lasten Kirjakerhon Disney-kirjoja.

Olen huomenna menossa käymään vanhempieni luona ja saatanpa tehdä tutkimusmatkan kellariin, jopa vaikka osan noista lapsuuden kirjoista löytäisin. :)

Mutta tällä kertaa esittelen kuitenkin tämän kolmikon, josta tosiaan Frozen ja Wall-E kuuluvat uudempaan sarjaan ja Tuhkimo taas on uusi painos vanhasta klassikosta. Tuota Tuhkimon ihastuttavaa taidetta tuli ihasteltua jo "The Art of Disney Golden Books" -kirjassa, jonka arvostelun voit muuten lukea täältä.

Kaikki kirjat on ostettu Adlibrikseltä, jossa ne maksavat 3,80€ kappale. Kaikissa on kovat pahvikannet ja 24 sivua, joihin on tiivistetty elokuvien tarina englanniksi.

"Walt Disney's Cinderella" kuuluu "A Little Golden Book – Classic" -sarjaan, eli se on uusi painos vuonna 1950 ilmestyneestä kirjasta. Tarinan kirjaan on sovittanut Jane Werner ja ihastuttava kuvitus on Retta Scott Worcesterin käsialaa. Itse rakastan juurikin tuota kuvitusta, joka on yleensäkin se syy miksi jokin satukirja hyllyyni päätyy. Pidän myös näistä vanhemmista versioista, jossa satu on vielä ihan tarinamuodossa toisin kuin kohta nähtävissä uusissa kirjoissa.

Disney * Pixarin Wall-E -kirja kuuluu "Little Golden Book" -kirjojen uudempaan sarjaan ja se näkyykin kirjan tyylissä. Kirja on painettu vuonna 2008, sen on sovittanut Vick E., designista on vastannut Deborah Boone ja kuvituksen on tehnyt Jean-Paul Orpiñas sekä Scott Tilley.

Kirja on selkeästi graafisempi kuin Tuhkimo, tekstiä on vähän ja se mitä on, on sovitettu osaksi kuvitusta. Tarina on myös todella typistetty versio elokuvasta ja keskittyy lähinnä siihen kuinka Wall-E halusi pitää kiinni EVEn kädestä, mutta minua se ei ainakaan haitannut. Jälleen kerran ihastuin kuvitusten tyyliin, vaikka tämän kirjan ostinkin ihan vain Wall-E fanitukseni takia, mutta eipä ollut huono ostos. :)

Tämä Frozen kirjanen sen sijan oli hieman huti. Kirja on painettu vuonna 2013, tarinan kirjaan on kirjoittanut Victoria Saxon, design on Tony Fejeran työtä ja kuvituksesta ovat vastanneet Grace Lee, Massimiliano Narciso ja Andrea Cagol. Kirja tuntuu olevan sekoitus vanhaa ja uutta ja minusta se ei oikein toimi. :( Kuvituksen taso vaihtelee jonkin verran ja teksti ei aina tunnu aina kulkevan kuvien mukana.

Suosikki sivuni, tai aukeama, on tuo ylemmän kuvan Elsa vapauttamassa voimiaan, tekstikin kulkee mukavasti etenkin kun lukujärjestyksellä ei ole niin väliä. Alemmassa kuvassa taas näkyy kuinka kirjassa käytetään välillä ihan tavallista leipätekstiä, joka kulkee nätisti rivitettynä ja välillä teksti on osa kuvitusta ja siinä on erilaisia korostuksia. Vaahtokarkin yläpuolella oleva teksti olisi mielestäni saanut myös mukailla kuvaa, kahden rivin leipiksenä se jää vähän vaisuksi tuolla sivun ylälaidassa.

Mutta vaikka tämä Frozen ei näistä kirjoista suosikkini olekaan, on se silti ihan suloinen. Olen jotenkin ihastunut tähän Disneyn pelkistetympään tyyliin, jota etenkin Golden Books -sarjan kirjoissa on käytetty. Luulen että tulee vielä muutama näistä uudemmista kirjoista hyllyyn hankittua, ainakin Kaksin karkuteillä sekä Prinsessa ja sammakko. :)

Löytyykö näitä kultaisia kirjoja sinun hyllystäsi tai luitko niitä lapsena?

2 kommenttia:

 1. Onpas kyllä ihania kirjoja sinun hyllyssäsi! Aivan ihana kuvitus niissä, varsinkin tuossa Tuhkimossa! <3 Onko nämä siis samaa kirjasarjaa, kuin mitä ns. Tammen kultaiset kirjat on? Minulla olisi silloin ainakin samaa sarjaa olevia kirjoja, mm. Aristokatit, Viidakkokirja ja Prinsessa Ruusunen. Niissä ei kyllä ole ollenkaan noin hieno kuvitus...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä samaa sarjaa ovat, en millään saanut mieleeni mikä sarjan nimi oli suomeksi, joten jäi se mainitsematta. :') Mutta tosiaan Suomessa nämä "Little Golden Book" -kirjat tunnetaan nimellä "Tammen kultaiset kirjat".
   Kuvitustyyli kirjoissa vaihtelee kovasti, muistan että omissakin lapsuuden kirjoissa oli vähän vähemmän hienoja kuvituksia. Uusimmissa Disneyn kirjoissa on kuitankin nykyään todella suloisen näköisiä kuvituksia. :)

   Poista