sunnuntai 28. helmikuuta 2016

The Art of the Princess and the Frog

Meinaa helmikuusta tulla hieman hutikuti blogin suhteen, kun on niin paljon kaikkea muuta puuhaa. Mutta jottei blogaaminen ihan matkavalmisteluiden jalkoihin jää, nappasin tänään muutaman kuvan Prinsessa ja sammakko -taidekirjasta. Kyseinen taidekirja kuuluu ehdottomasti suosikkeihini sillä sen sisältö tarjoaa ihailtavaa aina hahmosuunnitelmista, taustamaalauksiin ja storyboardeihin. 

Prinsessa ja sammakko on muutenkin lähellä sydäntä, onhan se niitä viimeisiä Disneyn elokuvia joka on animoitu käsin. Taidekirjaa selaamalla ei voi muuten erehtyä minkä studion elokuvasta on kyse, kaikki kirjaan koottu taide on hyvin Disney-tyylistä. En tiedä johtuuko se siitä että kyseessä on käsin animoitu elokuva, eli tyylien on oltava yhtenäinen, vai onko kirja vain sattumalta malliesimerkki siitä miten minä miellän Disney-tyylin."The Art of the Princess and the Frog" (2009) on Jeff Kurttisin käsialaa ja se kuuluu Chronicle Booksin "The Art of" -taidekirjasarjaan. 160 sivuinen teos on jaettu kolmeen lukuun, elokuvan lokaatioiden mukaan. Lisäksi kirjasta löytyy John Lasseterin kirjoittama esipuhe sekä elokuvan ohjaajien John Muskerin ja Ron Clementsin kirjoittama johdatus. Johdantoa seuraa vielä lyhyt esittely Disney animaatioiden aikakausista, joka päättyy toiveikkaasti kappaleeseen käsinpiirretyn animaation uudesta noususta. (Saahan sitä aina toivoa.)
Kirjan ensimmäinen luku johdattelee lukijan New Orleansin värikkäille kaduille ja esittelee tietenkin elokuvan henkilöitä, muun muassa Tianan sekä Naveenin hahmoista löytyy runsaasi suunnitelmia ja luonnoksia, joita on ihana katsella. Pientä miinusta on ehkä se että suurin osa hahmojen luonnoksista on hyvin samankalataisia, eli varmastikin sieltä suunnittelun loppupuolelta, minusta kun olisi mielenkiintoista nähdä niitä ensimmäisiä ehdotelmia.  
Hahmosuunnitelmien lisäksi luvusta löytyy myös paljon kuvia elokuvan taustoista. Itse rakastan arkkitehtuuria ja minusta on aina mahtavaa nähdä miten elokuvan "lavasteet" on luotu. Tianan unelmien ravintolalle on omistettu monta sivua ja yhdelle niistä on koottu erilaisia versioita ravintolan mainoksesta. Jotenkin tällaisten yksityiskohtien tutkiminen on minusta aina todella mielenkiintoista, koska ei niitä tule valmista elokuvaa katsellessa aina ajatelleeksi.


Toinen luku on nimeltään "The Garden District" ja siinä esitellään La Bouffin kartano ympäristöineen sekä tietysti sen asukit Big Daddy ja Charlotte. Tästäkin luvusta löytyy paljon ihanaa taidetta, etenkin ympäristöstä ja taloista, mutta myös mielenkiintoinen kappale 3D:n käytöstä taustojen layouteissa. Kurkistukset kulissien taakse ovat mielestäni aina taidekirjojen mielenkiintoisinta antia, vaikka parasta tietysti on ihanien kuvien selailu. ;)


Kolmannessa luvussa sukelletaan suistoon eli "The Bayou"n lumoavaan maailmaan. Suosikkejani ovat ehdottomasti maalaukset öisestä suistosta ja tulikärpäsistä, jotka hehkuvat tummaa taustaa vasten. Kauniiden taustamaalausten lisäksi luvussa esitellään tietenkin suistolla elävät hahmot sekä Tiana ja Naveen sammakoina. 

Taidekirja ei tekstin puolesta tarjoa kovinkaan montaa kurkistusta animaation teon kulisseihin, mutta "The Bayou" -luvusta löytyy kappale nimeltä "Environmental influences", jossa kerrotaan hieman miten suisto suunniteltiin. Tiesittekö että La Bouffin kartanon ja Garden districtin suunnittelun inspiraationa käytettiin Kaunottaren ja Kulkurin taustoja? Suiston suunnitteluun taas otettiin inspiraatiota Bambin ihanista taustoista.


Kuten jo tekstin alussa mainitsin tämä taidekirja on yksi suosikeistani, koska sen sisältö todellakin tarjoaa ihanan sukelluksen elokuvan värikkääseen taiteeseen. 

Kirjan suunnittelu on mielestäni muutenkin varsin onnistunut, se toimii kahvipöytäkirjana mutta on myös helposti luettavissa. Tekstiä on sopivasti ja se kulkee kuvien rinnalla. Toki tekstiä voisi olla enemmänkin, mutta toisaalta on mukavaa että taidekirjassa pääpaino on annettu selkeästi taiteelle. Elokuvan värikartat ja storyboardit tasapainoittavat hyvin luonnosten ja maalausten määrää. 

Loppuun vielä Lorelay Boven ihania suunnitelmia Tianan hääpuvusta

Löytyykö kyseinen kirja jo omasta taidekirja kokoelmasta tai oletko aikeissa sen joskus hankkia? Olisi tietysti myös kiva kuulla pitävätkö muutkin tästä kirjasta yhtä paljon kuin minä? :D


2 kommenttia:

  1. Oi! Tämä vaikuttaa kyllä todella ihanalta kirjalta! Prinsessa ja sammakko on yksi suosikkielokuviani, täytyykin laittaa tämä kirja hankintalistalleni. Itse olen vasta tämän vuoden puolella tutustunut näihin taidekirjoihin lähemmin, kun ostin Kaksin karkuteillä ja Frozen -taidekirjat - ja ne ovat aivan ihania!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen kyllä lämpimästä tämänkin taidekirjan hankintaa. :) Itselläni tämä ja Kaksin karkuteillä kirjat kuuluvat ehdottomasti suosikkeihin, koska molemmat sisältävät huikeaa taidetta ja ovat todella ihanasti toteutettu. Frozenin kirjakin on ihana, mutta minua harmittaa kovasti että suurin osa tekstistä on valkoista mustalla pohjalla. Meinaa aina mennä silmät ristiin kun yritän sitä lukea.

      Poista