perjantai 27. huhtikuuta 2018

The Legacy Collection Beauty and the Beast

Pitkästä aikaa uusi The Legacy Collection -esittely! Edelliset postaukset ovatkin niin kaukaa kuin vuodelta 2015, joten muutama vuosi on tässä välissä ehtinyt kulua. Hetken aikaahan liikkui huhu että vuoden 2015 jälkeen ei enempää Legacy Collection levykokoelmia julkaistaisi, mutta onneksi tuo huhu osoittautui vääräksi. Tällä kertaa esittelyssä on TLC-kokoelman uusin tulokas, tämän vuoden maaliskuussa julkaistu, Beauty and the Beast.Kansitaide on jälleen Lorelay Bovén ihastuttavaa kädenjälkeä. Etukanteen on valittu yksi omista suosikki kohtauksistani, joten tietysti täytyy taas hehkuttaa miten ihana tuo on. Takakantta en huomannutkaan tällä kertaa kuvata, mutta sieltä löytyy kaunis kuva lumotusta ruususta. Värimaailma on molemmissa kansitaideteoksissa aika tumma, mutta se tuntuu olevan yleinen linja legacy collectionin kansitaiteessa. Tai ainakin asia johon minä kiinnitän aina huomiota, tällä kertaa kuitenkin tumma tunnelma sopii kansiin paremmin kuin hyvin.
Beauty and the Beast -kokoelma on kaksi levyinen julkaisu, jossa elokuvassa kuultavat musiikki on jaettu molemmille levyille ja lisäksi kakkoslevyltä löytyy muutama demo kappaletta Howard Ashmanin ja Alan Menkenin esittämänä.

Ensimmäisellä levyllä on 15 kappaletta ja ne ovat tosiaan kaikki elokuvassa kuultavia kappaleita, lauluja sekä taustamusiikkia. Toisella levyllä on 16 kappaletta muun muassa Oscarin voittanut kappale Beauty and the Beast Angela Lansburyn esittämänä sekä Celine Dionen esittämä versio joka kuullaan elokuvan lopputekstien aikana.

Wikipedia väittää että toiselta levyltä löytyisi 17 kappaletta, mutta olen nyt jonkin aikaa googlaillut enkä ole löytänyt mitään versiota tästä julkaisusta jossa näin olisi ollut. Wikipedian mukaan seitsemästoista kappale olisi ollut "Death of the Beast" scoren aikaisempi versio, joten mitään ihan superspesiaalia ei nyt toivottavasti ole menetetty, vaikka ei tuota kappaletta levyltä löydykään. Hauskaa olisi tosin tietää onko kyseinen kappale ollut tulossa levylle ja lopullisesta versiosta sitten jostain syystä poistettu vai onko tämä vain esimerkki siitä että Wikipediaan ei kannattaisi aina luottaa.

Musiikista minulla ei ole sen kummempaa kirjoitettavaa, koska kyllä me kaikki tiedämme miten ihanaa Kaunottaren ja Hirviön musiikki on, joten jätän sopivien ylistyssanojen keksimisen teille. Demo kappaleet ovat mielenkiintoista kuunneltavaa ja pidän siitä miten paljon Ashman ja Menken eläytyvät elokuvan hahmoihin laulaessaan.
Mukana tulee tuttuun tapaan lisäksi myös pieni vihkonen josta löytyy tietoa elokuvan musiikin luomisesta, Alan Menkenin kirjoittamana, laulujen sanat, joita värittämässä on Bovén kuvituksia, sekä muutama konseptitaidekuva.

Tuo Menkenin kirjoittama teksti oli jälleen kerran liikuttavaa luettavaa kuten jo Pienen Merenneidonkin kohdalla. Pääosassa on tietenkin Kaunottaren ja Hirviön musiikin sävellystyö, mutta totta kai tuohon ajanjaksoon kuuluu oleellisesti myös Ashmanin sairastuminen ja sen vaikutus miesten työhön. Menken puhuu ja kirjoittaa Ashmanista aina sellaisella lämmöllä ja arvostuksella, että tuntuu suurelta vääryydeltä että tuo hieno taiteilija menehtyi ennen kuin ehti nähdä elokuvan valmiina.

Sen verran uutta opin, tai muistui taas mieleen, vihkosta lukiessani että "Something There" kirjoitettiin vasta kun tuotantotiimi päätti hyllyttää "Human Again" kappaleen elokuvan ensimmäisestä versiosta ja nyt on pakko sanoa miten kiitollinen olen tästä! "Human Again" on ihan hauska kappale, mutta minusta se ei vain jotekin istu elokuvaan. Elokuvaan lisätyistä kohtauksista pidän, etenkin Bellestä ja Hirviöstä lukemassa, ja selventäähän laulu hieman ajankulkua, mutta jos pitäisi valita kumman laulun haluan elokuvassa kuulla niin "Something There" voittaisi kirkkaasti.


Story sketch by Brian McEntee, Belle by Roger Allers ja Gaston by Andreas Deja 

Vasemmalla Mel Shawin näkemys kaunottaresta ja hirviöstä, oikealla Glen Keanen.

Tällä kertaa levyiltä ei löydy mitään extramateriaalia vaikka ne koneelle syöttäisikin. Mutta kun ottaa huomioon edellisten Legacy Collection -levyjen extramateriaalit, niin ei ehkä ole mikään suuri menetys että tuosta pienestä extrasta on luovuttu. Itse en ainakaan sitä jäänyt kaipaamaan vaan olen erittäin tyytyväinen tähän kokonaisuuteen ja niin iloinen että Kaunottaren ja Hirviön soundtrack pääsi osaksi ihanaa Legacy Collectionia.


Tähän mennessä julkaistut The Legacy Collectionit:
- The Lion King (kesäkuu 2014)
- Mary Poppins (elokuu 2014)
- Sleeping Beauty (lokakuu 2014)
- The Little Mermaid (marraskuu 2014)
- Fantasia (tammikuu 2015)
- Pinocchio (helmikuu 2015)
- Lady and the Tramp (huhtikuu 2015)
- Disneyland (toukokuu 2015)
- Cinderella (kesäkuu 2015)
- Toy Story (heinäkuu 2015)
- Pocahontas (elokuu 2015)
- The Aristocats (elokuu 2015)
- Robin Hood (elokuu 2017)
- Beauty and the Beast (maaliskuu 2018)

Joko muut Legacy Collection -keräilijät olette tämän Disneyn renessanssin helmen lisänneet kokoelmiinne? Mitkä muut soundtrackit vielä haluaisitte? Itseltäni puuttuu vielä aika monta, enkä varmaan kaikkia tulekaan ostamaan, mutta Kaunottaren ja Kulkurin haluan ehdottomasti vielä pieneen levykokoelmaani. Mielelläni näkisin myös Aladdinin sekä Tarzanin soundtrackit tuossa listassa, joten sormet ristiin että saadaan vielä lisää Legacy Collection levyjä tulevaisuudessa.

2 kommenttia:

 1. Yksi disneyintoilija ilmoittautuu, joskin oma kuuntelu tapahtuu tylsän geneerisesti tietokoneelta. Beauty and the Beast ei aiheuta minulle lapsuuden nostalgioita, koska näin elokuvan ensimmäisen kerran lähes täysi-ikäisenä. Tästä huolimatta muutamat kappaleet ovat nousseet suosikkilistani kärkikahinoihin.

  https://aatenarikka.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa löytää aina uusia disneyintoilijoita! :D Pitääpä käydä kurkaamassa blogisikin.

   Kiva että suosikkeja on löytynyt Beauty and the Beastin musiikeista, sillä ovathan ne aivan ihania! Vaikkei olisi edes nostalgian sumentamia vaaleanpunaisia laseja päässä. ;)

   Poista