sunnuntai 26. elokuuta 2018

Paper Dreams The Art & Artists of Disney Storyboards



John Canemakerin kirjoittama "Paper Dreams The Art & Artists of Disney Storyboards" on nimensä mukaisesti kirja Disneyn tarinankerronnasta sekä taiteilijoista storyboardien takana. Kirja on julkaistu ensimmäisen kerran vuonna 1999 ja siitä on tehty toinen painos vuonna 2006. Itselläni on tuo -99 vuoden painos, mutta ymmärtääkseni kakkos painos on identtinen ensimmäisen kanssa. 

272 sivuun mahtuu runsaasti kuvia, mutta kirjassa on myös reilusti luettavaa. Canemaker kirjoittaa todella mielenkiintoisesti storyboardien synnystä ja niiden vaikutuksesta animaatioiden tarinankerrontaan. Kirjassa esitellään myös lukuisia Disneyn taiteilijoita studion alkuajoista aina 90-luvun lopulle muun muassa Bill Peet, Ted Sears, Carl Barks, Joe Ranft ja Chris Sanders.




John Canemaker on animaattori, historioitsija ja kirjailija, joka on kirjoittanut useamman teoksen länsimaisen animaation alkuajoista. Canemakerin näkökulma sekä animaattorina että historioitsijana tuo kirjaan ehdottomasti mielenkiintoisen lisän, tekstistä selvästi välittyy Canemakerin oma henkilökohtainen mielenkiinto aiheeseen. 

Paper Dreams on jaettu esipuheeseen sekä kymmeneen lukuun, joista osa keskittyy enemmän yleisesti storyboardien osaan Disneyn tarinankerronnassa ja osa luvuista taas keskittyy sitten selkeämmin taiteilijoihin. Oma suosikkini näistä luvuista on kolmas luku "Walt as Storyman", joka tietenkin kertoo Walt Disneyn tavasta kertoa tarinoita, tavasta työskennellä ja kannustaa työntekijöitään parempaan lopputulokseen.




Storyboardit eli kuvakäsikirjoituksethan ovat alunperin Disneyn kehittämä tapa hahmottaa tarinan kulku ennen animointia. Ensimmäiset storyboardit 1920-luvulla olivat hyvin sarjakuvamaisia, ruutu ruudulta kerrottuja tarinoita, niitä käytettiin muun muassa Steambot Willien ja muiden lyhytanimaatioiden luomiseen. Paper Dreams kokoaa yhteen kattavasti storyboardien kehittymisen 20-luvulta tähän päivään sekä eri taiteilijoiden tyylien vaikutuksen kuvakäsikirjoitusten luomiseen.

Samalla kun kirjassa sukelletaan storyboardien historiaan niin päästään myös kurkistamaan studion historiaan. Taiteilijoihin keskittyvissä luvuissa Paper Dreams esittelee tyylin ja tarinankerronnan lisäksi miten taiteilijat kommunikoivat studiolla keskenään ja miten taiteilijat suhtautuivat stoarybordeistaan saamaansa kritiikkiin.




Reiluun kahteensataan sivuun mahtuu siis varsin laaja katsaus animaation sekä Disneyn studion historiaa. Canemaker on haastatellut useita animaattoreita sekä storyboardtaiteilijoita, joten kirjasta löytyy historian lisäksi myös hauskoja kertomuksia kulissien takaa.

Lukemisen lisäksi kirjasta löytyy tietenkin runsaasti kuvia ihasteltavaksi ja tutkittavaksi. Pääpaino kuvissa on storyboardeissa, mutta mukaan mahtuu myös valokuvia taiteilijoista työskentelemässä studiolla sekä muutamia yksittäisiä luonnoksia ja konseptikuvia. 













Minun makuuni Paper Dreams on oikea aarreaitta, runsaasti kuvia tukemassa mielenkiintoista tekstiä aiheesta joka kiinnostaa. Suosittelen siis ehdottomasti kirjaa kaikille, jotka ovat kiinnostuneet storyboardeista ja niiden historiasta. Toki kirjasta löytyy paljon ihasteltavaa kenelle tahansa Disney-fanille, etenkin jos studion historia ja kehitys kiinnostaa - ja tosiaan pelkästään kuvien ihasteluun saa upotettua hyvän tovin. 

Kuvien valinnasta annan muutenkin kirjalle paljon plussaa sillä mukaan on mahtunut monia kaikille tuttuja klassikkoja, mutta myös hieman tuntemattomampia lyhäreitä ja löytyypä kirjasta muutama kuva myös elokuvista, joita ei koskaan toteutettu. Eli kuten sanoin aarreaitta!
Ainoa pieni miinus on se että kuvien yhteyteen on harvemmin selkeästi merkitty kenen käsialaa ne ovat, välillä saa oikein tekstin seasta metsästää että kuka taiteilija on ollut kyseessä. 

Tämä on muuten postaus, joka on pyörinyt melkein vuoden luonnoksena bloggerissani, koska en millään keksinyt mitä muuta kuin ylistyssanoja voisin kirjoittaa. Nyt vihdoinkin onnistuin kuitenkin kokoamaan muitakin ajatuksiani kirjasta, vaikka edelleen olisin tahtonut vain hehkuttaa tätä mieletöntä teosta ja sen ihanaa sisältöä. 

Paper Dreamsin lisäksi Canemaker on muuten kirjoittanut kirjan "Before the Animation Begins - The Art and Lives of Disney Inspirational Sketch Artists" (1996), jota on useassa paikassa kutsuttu Paper Dreamsin sisarteokseksi ja jota kovasti kokoelmiini kaipaisin. Tällaiset taidetta ja historiaa sisältävät kirjat ovat vain niin mielenkiintoista luettavaa, että ne ehdottomasti omaan kokoelmaani haluaisin ihasteltavaksi. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti