sunnuntai 16. joulukuuta 2018

Leffahylly: 4. Dumbo


Dumbo on herttainen klassikko ja tarina erittäin tärkeästä aiheesta. Minulla tuli yllätyksenä näin myöhemmällä iällä, että Dumbokin perustuu kirjaan eikä ollut Disneyn tarinankertojien tuotosta. Aikuisena Dumboa tulee katsottua harvemmin, mikä on sääli koska elokuva on mielestäni todella herttainen ja lapsena pidin siitä kovasti. Minulla oli jopa Dumbo-säästölipas, jonka sain mummiltani!

Muutama pieni fakta elokuvasta:
* Dumbo on Disneyn lyhyin pitkä elokuva, kestoltaan vain noin tunnin mittainen.
* Elokuvassa nähtävä sirkus on nimeltään "WDP Circus" ja tätä pidetään yhtenä ensimmäisenä easter egg tyylisenä yksityiskohtana Disneyn elokuvissa. WDP tulee sanoista Walt Disney Productions, joka oli tuolloin studion virallinen nimi.
* Dumbo pyrittiin tekemään mahdollisimman pienellä budjetilla, tämä näkyy etenkin elokuvan yksinkertaisissa taustoissa ja hahmosuunnittelussa.
* Dumbo oli Walt Disneyn suosikki elokuva, mutta myös John Lasseterin. Lasseter suunnittelikin Dumbolle jatko-osaa vuonna 2006, se ei kuitenkaan koskaan mennyt tuotantoon.
* Dumbo sai ensi-iltansa Yhdysvalloissa 31. lokakuuta 1941.

Minusta on myös supermielenkiintoista että Dumbon orginaalit animaatio kalvot (eng. animation cels) ovat Disneyn kalleimpia animaatio kalvoja, joita on myyty. Syynä on se että aikana jolloin Dumbo on tehty ei uskottu että kalvot tulisivat koskaan olemaan minkään arvoisia, joten animaattorit muun muassa käyttivät niitä "surffaillakseen" pitkin lattioita. Elokuvan värimaailmalla on myös osuutensa asiaan, maanläheiset värit ovat tunnetusti kovia hilseilemään, joten ajan myötä värit ovat rapisseet irti kalvoista. Niinpä ne muutamat tähän päivään asti säilyneet kalvot ovat suuria aarteita.
Minun leffahyllystäni löytyy vain yksi versio Dumbosta, ensimmäinen Suomessa julkaistu DVD, joka mukana tuli muuten tarroja! Harmittaa että en tajunnut ottaa niitä mukaan tuohon ensimmäiseen kuvaan. Minusta oli hauskaa että aikoinaan DVD-julkaisujen mukana tuli aina jotain pientä kivaa - olkoon sitten tarroja, mainoslappusia, Disney Insider -lehti tai lappuja joilla sai tilata ilmaisen Prinsessa-lehden.

Extrojakin löytyy tästä julkaisusta ihan kivasti, mutta olen aina ihmetellyt näitä "laula mukana" -extroja. Uskaltaako kukaan tunnustaa että on niitä joskus lisämateriaaleista katsellut ja laulanut mukana? Itse kun mielummin laulelen mukana kun katson elokuvaa tai sitten isken youtubesta Disney-soittolistan päälle. En kuitenkaan muista että olisin koskaan katsonut näitä lisämateriaaleista löytyviä karaoke-versioita kappaleista.

Ehkäpä pitää joskus nekin kurkata. Harmittaa hieman etten ehtinyt tällä viikolla Dumboa katsoa, vaikka olen pyrkinyt aina katsomaan viikon "leffahylly" leffan joko ennen kirjoittamista tai sitten samalla kun kirjoitan. Tällä viikolla on kuitenkin ollut niin kiirettä töiden ja lähestyvän joulun kanssa, että en vain malttanut istua alas elokuvaa katsomaan. Toivottavasti ensi viikolta löytyy joki pieni oma hetki niin tulisi nostalgisoitua tämänkin klassikon parissa.

Jännityksellä myös odotan tulevaa live action versiota. Olen vähän sitä mieltä, että Dumbosta ei olisi tarvinnut mitään uudelleen lämmitettyä versiota tehdä, mutta odotetaan nyt ja katsotaan mitä ovat Disneylla keksineet.

1 kommentti:

  1. Dumbo on niitä harvoja elokuvia jotka näin pienenä. Ihastuin täysin. Vieläkin se on kärkikymmenikön sijalla. <3

    VastaaPoista