sunnuntai 9. joulukuuta 2018

Leffahylly: 3. Fantasia



Hui! Melkein pääsi unohtumaan tämän viikon leffahylly kaiken kiireen keskellä. Onneksi muistui viime tipassa niin ei heti alkuunsa katkea postaustahti. :')

Muutama pieni fakta tähän alkuun:
*  Fantasia oli ensimmäinen elokuva, joka esitettiin stereoäänillä. Sitä varten Disneyllä luotiin uusi äänentoisto menetelmä "Fantasound".
* "Noidan oppipoika" kohtauksessa nähty velho Yen Sid on saanut inspiraation Walt Disneysta, nimeään myöden.
* Mikki Hiiren hahmo suunniteltiin elokuvaa varten uudelleen. Disneytaiteilija Fred Moore sai vastuulleen Mikin hahmosuunnitelman uudistamisen, hän muun muassa suurensi Mikin päätä ja muutti vartalon muotoa, joilloin Mikin muotokieli sopi paremmin elokuvaan.
* Walt Disney antoi ensimmäistä kertaa Studion historiassa taiteilijoille vapaat kädet käyttää mitä tahansa värejä he itse halusivat.
* Fantasian ensiesitys Yhdysvalloissa oli 13. marraskuuta 1940. Suomeen Fantasia saapui vasta sotien jälkeen 4. marraskuuta 1949.

Kovin kummoisia lapsuusmuistoja Fantasia ei minussa herätä. VHS kyllä löytyi meidän elokuvakokoelmasta ja kyllä se muutamaan kertaan tuli katsottua, etenkin lempparini "Pähkinänsärkijä" jossa vuodenajat tanssivat sekä "Pastoraalisinfonia" (jonka nimeä en koskaan muista), koska rakastin kohtauksessa esiintyviä sulavaliikkeisiä Pegasoksia.

Aikuisena Fantasiaa on oppinut arvostamaan enemmän ja välillä laitankin elokuvan ihan muuten vain taustalle pyörimään kun teen jotakin muuta. Nykyään elokuva on tullut katsottua myös sen verran monta kertaa että muistan suurimman osan kohtauksista ulkoa, joten välillä vain keskityn pelkkään musiikin kuunteluun enkä katsele ruudulla tanssivia strutseja.




Leffahyllystäni löytyy peräti kolme eri versiota Fantasiasta: ensimmäinen Suomessa julkaistu VHS ja juhlajulkaisu sekä DVD:nä että blurayna. DVD ja blueray tuli ostettua melko samoihin aikoihin ja itseasiassa Fantasia ja Fantasia 2000 taisivat olla ensimmäisiä bluray levyjä jotka ostin, koska niissä oli paremmat lisämateriaalit kuin DVD-versioissa.

DVD:ltä löytyy vain Disneyn perhemuseon esittely, josta pidän kyllä paljon, sekä kommenttiraita, mutta bluraylta löytyy sitten aivan ihana lisämateriaali: "Schultheisin päiväkirja: Disneyn aarre", joka kertoo Disneylla työskennelleestä Herman Schultheisista. Hän työskenteli studiolla erikoistehoste osastolla ja piti päiväkirjaa työstään Fantasian parissa. Nuo päiväkirjat ovat todellakin Disney historian aarre ja kurkistus siihen miten Fantasiassa nähdyt hämmästyttävät erikoistehosteet on tehty. Jos hyllystä sattuu tämä bluray julkaisu löytymään ja jostain kumman syystä on tämä lisämateriaali jäänyt katsomatta niin nyt mars mars katsomaan.

Bluraylta löytyy myös "Disney View" ominaisuus elokuvan katseluun. Tässä elokuva on sovitettu 16:9 suhteessa katsottavaksi niin että alkuperäisen 4:3 kuva-alan reunat on täytetty Harrison Ellenshaw'n maalauksilla. "Disney View" ominaisuus on tietääkseni muutamalla muullakin bluraylla, mutta Fantasia on ainoa jossa muistan siihen itse törmänneeni. Ihan hauska idea minusta, mutta tykkän silti itse katsoa mielummin mustilla reunoilla.






Näiden julkaisujen kansitaiteesta täytyy vielä sanoa sananen. Yleensä suosin enemmän vanhoja, "alkuperäisiä", kansikuvia mutta Fantasia ja sen jatko-osa Fantasia 2000 ovat poikkeus. Pidän todella paljon juhlajulkaisua varten tehdysta kansitaiteesta, DVD:stä hieman hieman enemmän koska keltainen juhlajulkaisu banneri tuo kivasti kontrastia siniseen kateen. Ainoa harmitus on että VHS:n kannessa käytetystä ihanasta art deco tyylisestä fontista on luovuttu uusissa julkaisuissa.

Mistä kannesta sinä pidät eniten? Onko klassinen VHS:n kansi paras vai uusi juhlajulkaisu?
Olisi myös hauska kuulla muiden suosikki kohtia Fantasiasta tai onko joku kohtauksista sellainen jonka yli hyppäät aina kun elokuvaa katsot?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti