sunnuntai 14. elokuuta 2016

The Art of the Disney Princess

Jälleen pieni kurkistus kirjahyllyni aarteisiin ja yhteen ensimmäisistä taidekirjoistani. "The Art of the Disney Princess" on vuonna 2009 julkaistu 176 sivuinen taidekirja, joka sisältää runsaasti eri taiteilijoiden näkemyksiä prinsessoista. Elokuvien virallista taidetta ei tästä kirjasta siis löydy vaan enemminkin ehkä fanitaiteeksi rinnastettavia töitä, jossa taiteilijat ovat omalla tyylillään lähestyneet Disneyn kaunottaria.




Itse ostin kirjan pari vuotta sitten ihan vain mielenkiinnosta, että millainenhan kirja mahtaa olla. En etsinyt netistä etukäteen sen kummemmin tietoa kirjan sisällöstä, vaikka se olisi ehkä tässä tapauksessa ollut suotavaa. Tiesin toki että kyseessä ei ollut elokuvien taidekirjojan tyylinen kirja, mutta sen enempää en kirjasta sitten tiennytkään. 

Kirjaa ensimmäistä kertaa selaillessani yllätyin hieman miten erilaisia teoksia kirjaan on koottu. Eri tyylein toteutetut piirrokset ja maalaukset vievät suurimman osan sivuista, mutta mukaan mahtuu myös veistoksia, cosplayta ja kustomoituja nukkeja. 




Itseäni ehkä hieman häiritsee kuvien vaihteleva laatu. Disney-aiheiselta taidekirjalta, johon on koottu Disneyn taiteilijoiden teoksia, odottaisi ehkä hieman tasaisempaa ja yhtenäisempää kokonaisuutta. Kirjasta löytyy aivan upeita ja ykistyiskohtaisia teoksia, mutta myös niitä ei niin sykähdyttäviä, joista osasta jopa ihmettelin miksi ne oli kirjaan valittu. Toki makuja on monia ja jokaisella on oma tyylinsä, mutta kun "Disney-tyyli" on niin selkeä käsite niin siitä suuresti poikkeavat teokset hyppäävät kyllä ikävästi silmilleni. 

Tekstiä kirjassa ei juurikaan ole, vaikka muutamat taiteilijat ovat saaneet sanoa sanasen teoksestaan. Positiivista kuitenkin on, että jokaisen työn alla on mainittu tekijä ja media, jolla työ on toteutettu. Osa nimistä on ainakin minulle täysin tuntemattomia, mutta kyllä seasta löytyy myös tuttujakin vaikkei ehkä niitä nimekkäinpiä Disney-taiteilijoita. 




Itse lasken tämän kirjan sarjaan "kahvipöytäkirjat", sitä on mukava selailla mutta luettavaa ei juurikaan ole. Kuten jo mainitsinkin kirjasta löytyy runsaasti erilaisia tyylejä ja itselläni se toimiikin myös inspiraation lähteenä, kun haluan vain selailla eri taiteilijoiden töitä, mutta internetissä seikkaileminen tuntuu liian vaivanloiselta. 

En osaa sanoa suosittelisinko kirjan ostamista, kun nykyään niin monella taiteilijalla on blogi tai sivusto, jossa heidän töitään voi ihailla. Ehkäpä jos on oikein kova prinsessa-fani tai jos tosiaan kaipaa inspiraatio-kirjaa, josta poimia uusia tyylejä/ideoita kokeiltavaksi. 






Valitsin tähän postaukseen muutamia omia suosikkejani kirjan sivuilta, mutta pakko sanoa, että kovin kattavaa kuvaa kirjasta ei niiden kautta valitettavasti saa. Parka blogs on kuitenkin tehnyt kirjasta myös arvostelun, josta löytyy monipuolisesti kuvia kirjan sisällöstä sekä lyhyt selailu video, jos joku on kiinnostunut. :)

7 kommenttia:

  1. Nuo viimeiset kuvat Arielista ja Bellestä ovat niin kauniit että haluaisin ehdottomasti samanlaiset julisteet jokaisesta prinsessasta seinälleni!
    Myös tuo piirros Jasminesta on aivan upea! Harmittaa etten tilannut Disney Storesta muistikirjaa jossa oli sama kuva kannessa. :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuo viimeiset kuvat Arielista ja Bellestä ovat myös minun suosikkejani. :)
      Pita ja Irizarry (Arielin taiteilijat) ovat tehneet samalla tyylillä kirjaan kuvat myös Lumikista, Tuhkimosta, Auroorasta ja Jasminesta, jotka ovat kaikki myös todella hienoja. Arielin voi muuten bongata Pariisin Disneyland taskupeilistä sekä pilleripurkista. Ihan samanlainen kuva ei niissä ole, mutta uskaltaisin väittää että idea on tästä lähtöisin. Mutta olisi ihana nähdä tämän tyylistä kuvitusta käytetyn oheistuotteissa muistakin prinsessoista.

      Oh! En tiennytkään että tuota Jasminen kuvaa on käytetty oheistuotteissa, mahtavaa että tällaiset taidekuvatkin nostetaan välillä esiin. Mutta harmitus että muistikirja on jäänyt tilaamatta :( Seuraavalla kerralla ollaan sitten molemmat kärppänä paikalla, kun vastaavanlaisia muistikirjoja on tarjolla.

      Poista
  2. Suurena Disney prinsessojen ystävänä voisin ostaakkin tämän kirjan katselukirjaksi. Etenkin alin kuva Bellestä ja Arielista on ihana. Ariel näyttää tosi aikuismaiselta tuossa. Belle nyt on aina ihana. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjassa on kyllä todella paljon ihanaa taidetta prinsessoista, joten toiselle prinsessa-fanille voin tätä suositella. :) Bellestä ei valitettavasti kirjassa kovin montaa kuvaa ole, mutta ne jotka kirjasta löytyvät ovat kyllä hienoja. Oma lempparini on tuon ylhäällä näkyvän kuvan lisäksi on Maria Elena Naggin ihastuttava öljyvärimaalaus, josta näkyykin osa tuossa takakannen kuvakollaasissa (ylärivin keskimmäinen).

      Poista
    2. Juu, katsoin kuvat tarkkaan ja huomasin tuonkin Bellen. :)

      Poista
  3. Muistan katselleeni tätä kirjaa joskus nettikirjakaupoissa, mutta kirja on jäänyt hankkimatta. Mutta varmaankin parempi niin, sillä tällaiset kahvipöytäkirjat eivät oikein ole minun juttuni, vaan kaipaan enemmän luettavaa.

    Mutta tosi kivoja kuvia olet valinnut tähän esittelyyn! Erityisiä suosikkejani näistä ovat tuo Steve Thompsonin Tuhkimo (Thompsonin työt ovat aina niin ihania!) ja nuo Minnan mainitsemat art nouveau -tyyliset kuvat. Niissä on ihanat aivan värimaailmat! :) Ja tuo Lumikki-veistoskin on tosi hieno!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itseltänikin olisi kirja ehkä jäänyt ostamatta, jos olisin sen sisältöön tutustunut paremmin ennen ostoa. Vaikka kirja on hieno ja sitä on mukava silloin tällöin selailla inspiraatiota etsiessä, on se sisällöltään aika "kevyt" – parempaa sanaa en nyt keksi. Kuvittelin että kirjassa olisi edes hieman käsitelty prinsessojen hahmojen syntyä ja esitelty konseptitaidetta, mutta eipä kirjassa ollut mitään sinne päinkään. :')

      Poista