Kyseessä on tietenkin Jen Darcyn kirjoittama "Disney Villains - Delightfylly evil. The creation, the inspiration, the fascination" (2016) -kirja, jonka kategoriasta en ole aivan varma... Ehkäpä tämä luetaan tietokirjaksi – tai hauskoja faktoja, konseptitaidetta ja nippelitietoa -kirjaksi. Hankin kirjan jo jokin aika sitten kun luovutin toisen hieman vanhemman pahiksista kertovan kirjan metsästämisen. "Delightfully evil" on saanut hieman ristiriitaisia arvosteluja, mutta minusta kirja on ihan mielenkiintoista luettavaa.
Sivuja tässä pahisoppaassa on 192 ja niillä on esitelty melkein kaikki Disney-elokuvissa esiintyvät pahikset ja useimmat heidän apureistaankin. Mitään kovinkaan syvällistä hahmoanalyysia ei ole valitettavasti luvassa vaan pahiksista on lähinnä kerrottu perustiedot kuten nimi, elokuva jossa hahmo esiintyy, alkuperäinen ääninäyttelijä ja animaattorit. Sivuja värittämään on laitettu runsaasti konseptitaidetta sekä kuvia elokuvista.
Pahikset on jaettu 11:sta eri lukuun heidän ominaispiirteidensä mukaan. On esimerkiksi "Oh So Vain", josta löytyvät turhamaiset pahikset kuten Kaunotaren ja Hirviön Gaston ja Lumikin Paha Kuningatar. Perhepiiristä löytyvät pahikset on tietysti laitettu omaan luokkaansa "All in the Family" ja valtaa havittelevat löytyvät "Game of Thrones" -luvusta.
Jaottelu on kaikessa hauskuudessaan todella toimiva ja on mielenkiintoista vertailla eri leffojen pahiksia omassa kategoriassaan. Luvuista löytyy kivasti eri tasoisia pahiksia esimerkiksi tuossa "Game of Thrones" -luvussa esitellään muun muassa Hertta Kunigatar, Hades sekä Prinssi John Robin Hoodista, jotka ovat kaikki mielestäni hyvin erilaisia pahiksia, mutta jakavat silti yhteisen motiivin valtaistuinpelissä.
Kapteeni Koukku vuosien varrelta |
David Hallin kuvituksia sekä Frank Thomasin cleanup ja final frame Hertta Kuningattaresta |
Disney pahiksista kammottavin, Hiidenpadan Hornansarvi |
Itse pahisten lisäksi kirjassa esitellään myös heihin liittyviä asioita kuten apureita, asuinpaikkoja ja lemmikkejä tietoisku laatikoissa. Minusta nämä laatikot melkeinpä ovat sitä kirjan parasta antia ja hauskinta luettavaa. Mitään suuria salaisuuksia elokuvien taustoista ei ehkä niistäkään selvinnyt, mutta oletteko koskaan miettineet kuinka moni pahis nähdään ratsailla? Tai kuinka monella pahiksella onkaan taustajoukoissaan häärimässä koheltava kaksikko? Minä en ainakaan ollut ennen kuin luin tämän kirjan.
Tietoisku laatikoiden lisäksi kirjan sivuilta löytyy pienempiä "fun fact" -laatikoita, joista nimensä mukaan löytyy hauskoja faktoja elokuviin liittyen. Etenkin nämä olivat minulle sellaisia tiedonmuruja joista oppi uutta.
Kirjasta löytyy myös "Easter egg" osuus, jossa esitellään tietenkin pahiksiin liittyviä easter eggejä. Kaikki pääsisäimunat löytyvät luultavasti netistäkin, kirjassa ei ole mitään super salaista tai vaikeasti löydettävää yllätysmunaa mainittu. Mutta itse en ainakaan koskaan muista kaikkia easter eggejä, vaikka olisinkin niistä kuullut, joten tällainen pahis-lista oli hauskaa luettavaa.
"Delightfully evil" tuo hieman mieleen "The Disney Book" -kirjan. Paljon kuvia, paljon eri aiheita, hauskoja faktoja ja nippelitietoa. Olisi ollut mielenkiintoista lukea pahiksista enemmänkin, nyt muutaman lauseen esittelyt jäävät aika valjuiksi. Minusta tuntuu että sanon jokaisesta kirjasta jonka esittelen, että olisin lukenut mielelläni enemmänkin ja toisaalta en tiedä sopisiko tämän tyyliseen kirjaan syvällinen pohdiskelu pahisten motiiveista ja tavoitteista.
Kaiken kaikiaan kirja on hauska, se sisältää paljon pieniä tietoiskuja ja ihanaa konseptitaidetta. Ehdottomasti parasta kirjassa on sen laajuus, olen melko varma että kirjassa esitellään pahikset Lumikin Kuningattaresta Zootropoliksen Bellwetheriin ja kaikki siitä väliltä. Mukana on tietysti kaikki tunnetuimmat Disney pahikset, mutta myös ne helposti unohtuvat sekä hahmoja, joita itse en edes välttämättä laskisi pahikseksi kuten Karhuveljeni Kodan Denahi. Viimeiseen lukuun on myös koottu hahmoja, jotka eivät todellakaan ole pahoja – mutta ehkä heistä löytyy hieman pahisten piirteitä.
Onko Jack Skellington pahis? |
Kirjaa voisin suositella ainakin kaikille pahiksista pitäville ja kyllä tästä muutkin Disney-fanit löytävät mielenkiintoista luettavaa ja katseltavaa, josta esimerkkinä tähän loppuun vielä muutama ihana konspetitaidekuva kirjan sivuilta.
Scar konseptitaidetta by Chris Sanders (vasen) ja Andreas Deja (oikealla) |
Lotso by Daniel Arriaga |
Takakanestakin löytyy taidetta! |