lauantai 3. helmikuuta 2018

The Art of -postikortit

Löytyykö sieltä ruudun toiselta puolelta muita etanapostin ystäviä? Itse pidän kirjeiden ja korttien lähettämisestä, tietysti myös saamisesta, joten olen vuosien aikana haalinut itselleni aikamoisen postikorttikokoelman. Suurin osa kokoelmastani on ihan käytettäväksi tarkoitettuja, vaikka kauneimmat säästän erityistapauksia varten.

Poikkeuksen tekevät nämä ihanat Disneyn ja Disney*Pixarin "The Art of" -postikorttikokoelmat, joista ei ole tullut vielä yhtäkään kortti lähetettyä –  eihän tällaisista aarteista voi luopua!

"The Art of" -kokoelmat ovat Chronicle Booksin julkaisemia, eli saman tahon joka julkaisee suurimman osan Disneyn taidekirjoista. Jokaisessa laatikossa on 100 erilaista postikorttia, joiden kuvamaailmat ovat elokuvien konseptitaidetta, luonnoksia, stillkuvia tai vaikkapa elokuvan värikarttoja (eng. "colorscript").

Tähän mennessä kokolemia on julkaistu viisi erilaista; kaksi Disneyn klassikkoelokuvista, kaksi Disney*Pixarin tuotannosta ja uusimpana postikortit Disneyn Prinsessoista. Itse olen ostanut kaikki boksini Adlibrikseltä ja tätä kirjoittaessa tarkastin, että kaikki ovat edelleen siellä myynnissä, jos joku kaipaa postikortteja omaan Disney-kokoelmaansa. Nämä ovat esimerkiksi kiva tapa lisätä hieman Disneyn taidetta kokoelmaan, jos ei halua kokonaisia taidekirjoja aina yhdestä elokuvasta ostaa. Näihin laatikoihin on kätevästi niputettu monen ihanan elokuvan taidetta nautittavaksi.

The Art of Pixar (julkaistu 2005)
Koko "The Art of" -postikorttikokoelmat aloittanut boksi oli tämä Disney*Pixarin kokoelma, joka julkaistiin juhlistamaan Pixar Animation Studiosin 20-vuotistaivalta. En muista oliko tämä boksi mahdollisesti julkaistu jo Pixarin 20-vuotisjuhlanäyttelyä varten, luultavasti, tästä boksista löytyy ainakin muutama sama kuva kuin mitä aikanaan sai Pixarin taidenäyttelystä ostaa postikorttina.

Boksista löytyy kortteja Toy Storysta Autoihin sekä useammasta Pixarin ensimmäisistä lyhäreistä, ellei jopa kaikista, jotka olivat ilmestyneet vuoteen 2005 menessä. Disneyn korttikokoelmiin verrattuna Pixarin boksit ovat sisällöltään värikkäämpiä ja kuvissa on käytetty enemmän valmista kuvamateriaalia, stillejä elokuvista ja erilaisia promokuvia.
The Art of Pixar - Volume II (julkaistu 2012)
Oma suosikkini näistä korttikokoelmista on tämä Pixarin toinen boksi sillä se sisältää kortteja lemppari Pixar-leffoistani. Tähän kokoelmaan on kerätty elokuvien taidetta Rottatouillesta Urheaan ja niiden aikana ilmestyneistä lyhäreistä.

Kortit ovat laatikossa siistissä järjestyksessä elokuvien mukaan, mutta itse olen ottanut kortit niin monta kertaa pois laatikosta ja selannut läpi että ne ovat aivan sekaisin. Tajusin vasta näitä kuvia ottaessani ettei minulla ollut mitään muistikuvaa mitkä kortit olivat itse elokuvasta ja mitä elokuvan pohjalta tehdystä lyhäristä, sellaisia kun tässä laatikossa on jokunen. Onneksi jokaisen kortin takana lukee mistä animaatiosta kuva on ja kuka sen on tehnyt.

The Art of Disney - The Golden Age (1937 - 1961) (julkaistu 2014)
Disneyn ensimmäinen kokoelma kattaa nimensä mukaisesti kultaisenkauden elokuvat. Boksista löytyy muun muassa kortteja Lumikista, Tuhkimosta, Pinocchiosta, Bambista sekä Peter Panista. Jokaisesta elokuvasta on useampi kortti ja aiheet tosiaan vaihtelevat. Tässä laatikossa on aika paljon konseptitaidetta ja luonnoksia, joten ei tarvitse pelätä että saisi vain 100 postikorttia pelkkiä stillkuvia elokuvista.
The Art of Disney - The Renaissance and beyond (1989 - 2014 ) (julkaistu 2015)
Toinen Disneyn elokuviin keskittyvä boksi kattaa monta elokuvaa renessanssin klassikoista modernimpiin. Ihan kaikkia elokuvia ei ole tietysti pystytty 100:n kortin laatikkoon sisällyttämään esimerkiksi Tarzanista tai Riemukkaasta Robinsonin perheestä ei kortteja löydy.

Mutta ihan kivan kattavasti tästäkin boksista silti kortteja löytyy. Renessanssin edustajiksi on valittu: Pieni Mereneito, Kaunotar ja Hirviö, Aladdin, Leijonakuningas ja Mulan. "Beyond" käsite taas on kurotettu tarkoittamaan Disneyn uudempia elokuvia: Prinsessa ja sammakko, Kaksin karkuteillä, Räyhä-Ralh, Frozen ja Big Hero 6.

The Disney Princess Postcard Box (julkaistu 2017)
Viidennestä korttilaatikosta löytyy sitten taidetta Disneyn yhdestätoista virallisesta prinsessasta. Kortit ovat myös selkeästi prinsessoista itsestään eivätkä heidän elokuvista. Korteista ei siis löydy kuvia pelkistä taustamaalauksista tai sivuhahmojen luonnoksia vaan jokaisessa kortissa esiintyy prinsessa, välillä toki myös muiden hahmojen kanssa.

Omaan silmääni pistää tässä kokoelmassa suuri määrä stillkuvia, mutta toisaalta kiitosta täytyy antaa siitä ettei tästä ja aikaisemmista kokoelmista löydy samanlaisia kortteja. Luulen että ainakin yksi syy stillkuvien käyttämiseen tässä kokoelmassa on juurikin tuo että on haluttu välttää tuplat. Kuvittelisin että stillit nyt vain ovat helpompi vaihtoehto kuin arkistojen penkominen uusien kuvien löytämiseksi.
Löytyykö muiden kokoelmista Disney-postikortteja? Oletteko raaskineet käyttää niitä ja lähettäneet eteen päin vai pidättekö vain koristeena omaksi iloksi? Itse olen ainakin pitkään miettinyt että näistä korteista olisi ihana tehdä joku kollaasi kotia koristamaan, mutta en ole ihan vielä saanut toteutusta aikaiseksi. :')

6 kommenttia:

 1. Voi, nämä korttipakkaukset on ihania! En ole niitä itselleni hankkinut, mutta voin helposti kuvitella hankkivani! Tykkään kovasti postikorteista, ja Disney-aiheisia kortteja olen kaupoista ostellut, jos nättejä on tullut vastaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin kyllä lämpimästi suositella korttipakkojen ostamista, nämä on ihania! :D Itsekin tykkään ostella Disney-kortteja kun kohdalle osuu, mutta tällaisia taidekortteja tulee harvemmin vastaan, joten kokoelmat olivat ehdottomasti ostamisen arvoiset. :)

   Poista
 2. Nää on niin ihania! Itselläni löytyy tuo prinsessa-boksi, mutta aion kyllä ostaa nuo muutkin! Aikeissa on ostaa kollaasikehys(tai useampi :D) ja laittaa kortteja siihen ja niitä voi sitten fiiliksen mukaan vaihdella. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuollainen kollaasikehys olisi kyllä kätevä ja varmaan fiksuin ratkaisu vuokra-asunnon seinälle. Pitääkin pitää silmät auki jos osuisi kohdalle, koska kyllä näitä taideteoksia haluaisi seinällekin esille. :)

   Poista
 3. En ole edes tajunnut, että Adlibrikseltä löytyy tällaisiakin juttuja. Nyt tekee mieli tilata kaikki itsellekin. Mulla on jotain vanhempia sellaisina kirjasina julkaistuja postikorttisettejä jossain. Oliskohan olleet ainakin Aladdin ja Kaunotar ja hirviö? Sitten kun vaan muistaisi mihin olen laittanut ne....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Adlibriksestä löytyy kyllä kaikkea ihanaa kuin vain eksyy etsimään. :D
   Ja oi että! En edes muistanut noita 90-luvun postikorttikirjasia, mutta nyt kun mainitsit niin elävästi tuli mieleen kun serkkuni luona noita Aladdin-kortteja ihailin. Pitääkin alka pitää silmät auki, jos vaikka sattuisi joskus kirpparilla kohdalle. :)

   Poista