lauantai 1. joulukuuta 2018

Leffahylly: 2. Pinocchio



Pinocchio on elokuva, josta minulla ei ole oikein mitään sanottavaa. Samu Sirkka on ihana, mutta muuten en Pinocchion hahmoista juurikaan välitä enkä liiemmin elokuvan tarinastakaan. Muistelisin että olen nähnyt elokuvan vain kerran (no ehkä kaksi) lapsena ja taisin pitää melkein koko katselukokemuksen ajan käsiä silmilläni. Mitenhän Pinocchion seikkailuihin suhtauduttaisiin, jos ne nähtäisiin valkokankaalla ensimmäistä kertaa vasta nyt?

Muutama pieni fakta elokuvasta:
* Pinocchion hahmosuunnittelu vaati 12 taiteilijaa ja 18 kuukautta ennen kuin lopputulos oli Disneyn mieleen.
* Jotta Geppetton verstaan seinillä roikkuvat käkikellot näyttäisivät aidoilta, Disneyn studiolla rakennettiin lukuisia erilaisia käkikelloja malliksi animaattoreille.
* Pinocchio oli ensimmäinen animaatio, jossa käytettiin kuuluisia näyttelijöitä ääninäyttelijöinä.
* Pinocchio ensiesitys oli Yhdysvalloissa 7. helmikuuta 1940.


Olen katsonut Pinocchion muutamia kertoja, mutta jotenkin ajatukseni aina herpaantuu kesken katselun. Muistan tosiaan lapsena katselleeni elokuvaa sormieni läpi ja nyt myöhemmällä iällä olen muutaman kerran yrittänyt syventyä elokuvaan, mutta turhaan. Elokuvan synkkä värimaailma, jokseenkin ärsyttävät hahmot ja ahdistava juoni eivät vain nappaa. Pikku faktoihin olisi voinut lisätä että elokuvan 88 minuutista 76 min sijoittuu yöaikaan tai veden alle, eli pimeään tai hämärään ympäristöön. En yhtään ihmettele että monet ovat sanoneet saaneensa lapsena traumoja tästä synkästä elokuvasta.




Leffahyllystäni löytyy Pinocchiosta toinen Suomessa julkaistu DVD. Hieman himoitsen hyllyyni kolmatta DVD-julkaisua, joka oli 2-levyinen juhlajulkaisu. Tässä yhden levyn julkaisussa on ihan kivasti extramateriaalia, mutta 2-levyisellä varmaan vielä enemmän, oma suosikkini on ehdottomasti noin 5min pituinen "Toteutunut toive: Näin Pinocchio tehtiin" -dokumentti.

Disneyn studioiden alkuajoista ja ensimmäisistä elokuvista kertovat dokumentit ovat aina hurjan mielenkiintoisia. Ja vaikka tosiaan nämä Disneyn ensimmäiset elokuvat eivät olekaan niitä TOP5-suosikkeja niin aina vain jaksan arvostaa sitä työmäärää, joka elokuvien tekemisessä on ollut.

Dokumentin lisäksi lisämateriaaleista löytyy muutama Samu Sirkka lyhäri, peli jossa autetaan Pinocchiota löytämään omatuntonsa sekä muutama "laula mukana" extra. Hauskaa katsottavaa on myös alkuperäinen 1940-luvun traileri.


Mitä mieltä te muut olette Pinocchiosta? Olenko ainoa joka ei vain tästä klassikosta jaksa innostua, vaikka se mainosten mukaan on "yksi rakastetuimmista klassikoista, herttaisine hahmoineen."

4 kommenttia:

  1. No et ole ainoa. Koskaan en nähnyt Pinokiotta lapsena, vain Samu Sirkan joulutervehdyksessä olevan pätkän. Aikuisena katselin ja vähän järkytyin tästä leffasta. En ihan heti sitä pienimmille lapsille laittas pyörimään. Se on kokoelmissani, mutta kaksi kertaa olen katsonut. Sijoittuu siihen huonompien klassikoihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä että en ole ainoa, joka ei ihan täysin lämpene tälle klassikolle. Minä vielä usein unohdan miten synkkä elokuva oikeasti on ja joka kerta kun sitten yritän sitä katsoa järkytyn uudestaan. :'D Ainakin jonkinlainen ikärajaleima pitäisi myös Pinocchiolle mielestäni laittaa.

      Poista
  2. Minä taas ihastuin tähän elokuvaan! Kieltämättä elokuva on synkempi kuin muut noista viidesta klassikosta, mutta samaan aikaan siinä on jotain hyvin kotoisaa tunnelmaa. Tai siis ainakin Geppetton talo on houkutteleva. En keksi sanalle "cozy" hyvää käännöstä, mutta se siitä tulee mieleen.

    Myös Pinocchion "I got no strings" on noista Disneyn viidestä ensimmäisestä mielestäni paras.

    No, nämä nyt ovat niitä makueroja ja minä olen melkoisen kaikki ruokainen mitä elokuviin ja animaatioihin tulee. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Geppetton talo tosiaan huokuu lämpöä ja kotoista tunnelmaa! Elokuvan alku onkin suosikkejani, etenkin kohtaus jossa Gepetto tanssii Pinocchion ja Figaron kanssa. Joten löytyy elokuvasta paljon hyvääkin ja itse asiassa oma muistikuvani oli että elokuvassa olisi enemmänkin tällaisia "cozy" kohtauksia. Nyt kun taas pitkästä aikaa tuli elokuva katsottua niin ehkä hieman hämmennyin kuinka paljon synkkiä kohtauksia elokuvassa on.

      Mutta ihanaa että Pinocchio on sinun mieleesi Guf! Makuasioitahan nämä ovat ja on mahtavaa että Disneyn klassikoista löytyy varmasti jokaiselle jotakin. :D

      Poista