lauantai 23. heinäkuuta 2016

Pixar 20 Years of Animation -kirja

Disney * Pixar animaatiostudio täytti tänä vuonna jo 30 ja pyöreitä vuosia juhlitaan jälleen taidenäyttelyllä, joka on tällä hetkellä esillä Japanissa. Jos aikataulut pitävät paikkansa, näyttely on tulossa Ruotsiin (Nordic Watercolor Museum) kesällä 2018. 

Mutta otetaanpa pieni aikahyppy menneeseen ja muistellaan vuonna 2008 Helsingin kaupungin taidemuseossa ollutta 20-vuotisnäyttelyä. Itse kävin tuon kyseisen näyttelyn katsomassa jopa kolme kertaa, koska se oli niin mahtava. Oli ihana nähdä orginaaleja luonnoksia ja taideteoksia tutuista hahmoista. Etenkin pastelleilla tehdyt värikartat (eng. colorscript) olivat aivan uskomattoman hienoja. 

Muistoksi näyttelystä jäi nippu museon mainoslehtisiä sekä muutama ostettu postikortti ja pinssi. Tuohon aikaan en vielä varsinaisesti keräilly mitään Disney tai Disney * Pixar aiheista, eivätkä taidekirjat olleet vielä valloittaneet kirjahyllyä. Siksipä jäi tuolloin näyttelyn taidekirja ostamatta, en edes muista että olisin sitä museon pienessä myymälässä selaillut. 

Hieman jopa hämmästyin kun viime talvena satuin kirpputorilla törmäämään tähän "Pixar 20 Years of Animation" -kirjaan, joka on julkaistu tuota kyseistä taidenäyttelyä varten.





Tekstiä kirjassa ei ole juurikaan vaan se on tyypillinen museo katalogi, johon on kerätty osa näyttelyssä esillä olleista teoksista. Alusta löytyy kuitenkin silloisen taidemuseon johtajan Janne Gallen-Kallela-Sirénin johdatus, jossa hän kertoo lyhyesti näyttelystä ja toivottaa sen tervetulleeksi. 

Myös New Yorkin modernin taiteen museon kaksi kuraattoria, Steven Higgins ja Ronald S. Magliozzi, ovat kirjoittaneet lyhyen tekstin näyttelyn kokoamisesta ja suunnittelusta. Tätä seuraa vielä John Lasseterin ja Ed Catmullin allekirjoittama esittely, jossa kiitetään Pixarin taiteilijoita ja muistutetaan kuinka paljon perinteistäkin mediaa käytetään elokuvien tekoon, vaikka lopputulos onkin tietokoneella tehty. 





Kirjassa on 175 sivua ja niistä seitsemän on annettu tekstille ja loput on omistettu ihanille taideteoksille. Teokset on vielä jaettu kuuteen kategoriaan: Hahmot, veistokset, tarina, värikartat, maailmat ja media installaatio. 

Jokaisen teoksen alla on mainittu tekijän ja käytetyn median lisäksi teoksen koko ja animaatio, jota varten se on tehy. Joissakin myös mainitaan onko kyseessä hahmoluonnos vai vaikkapa osa story boardia.


Miscellaneous bugs by Bill Cone, Jason Katz, Bud Luckey


Tämä on ihan täydellinen "kahvipöytäkirja" sillä luettavaa tekstiä on vähän ja taidetta paljon. Kirjaan on valittu myös paljon eri taiteilijoiden teoksia, joten sisältö on todella monipuolinen. Ihan samanlaista vau-efektiä kirjasta ei tietysti saa kuin museossa esillä olleista orginaaleista, mutta kyllä kirjaa jaksaa silti ihastella useammankin seilailun. 


Buzz by Bob Pauley
 

Olen todella iloinen että löysin tämä kirjan, koska tuo 2008 vuoden näyttely oli niin hieno kokemus. Nyt pääsen fiilistelemään tätä ihanaa taidetta kotisohvalta käsin ja ajattelin jakaa muutaman suosikki sivuni täälläkin. :) 


Ramone by Jay Shuster

Anglerfish by Randy Berrett


Colorscript by Dominique R. Louis


Downtown Monstropolis by Dominique R. Louis


Waterfall mechanics by Glenn Kim



Ocean depths by D. J. Cleland-Hura

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti