Treasure Planet A Voyage of Discovery (2002) on hieman erinäköinen taidekirja kuin "The Art of..." -sarjan kirjat. Huomattavin ero ovat pehmeät kannet ja liimasidonta, jotka tekevät kirjasta valitettavasti hieman halvan oloisen etenkin kun sitä vertaa uudempiin taidekirjoihin. Mutta vaikka ulkoasu ei tekään suurta vaikutusta, niin sisältö kyllä korvaa kaiken mikä jää ulkoasussa uupumaan.
Tämä 125 sivuinen ihanuus on A Welcome Book Disney Editionin kustantama ja kirjoituksesta on vastannut Jeff Kurtti ja Jody Revenson. Sisällöltään kirja on aika samantyylinen kuin "The Art of..." -kirjat eli jaettu kolmeen päälukuun.
Ensimmäinen osa on "Part One: Creating a World", joka siis nimensä mukaisesti kertoo elokuvan maailman luomisesta. Luvussa käydään läpi niin avaruuden suunnittelu kuin eri planeetat ja niiden asukkaita, mutta oma suosikkini on ehdottomasti laivojen suunnittelusta kertova osuus.
"Space is not a vacuum in this universe, but is living, roiling, and ever changing." |
Jim and Silver by Dan Cooper – Jim and B.E.N by Dan Read |
Ensimmäisestä osasta löytyy myös muutama luku elokuvan visuaalisen maailman luomisesta sekä tietokoneanimaation ja perinteisen animaation yhdistämisestä. Uusi Deep Canvas ohjelma auttoi luomaan elokuvaan taustat, joita voitiin valaista uudelleen ja kuvata eri kulmista. Näin samaa taustaa pystyttiin käyttämään useissa eri otoksissa vain pienillä muutoksilla eikä koko taustaa tarvinnut tehdä uudestaan.
Uutta tekniikkaa käytettiin myös laivojen suunnittelussa ja toteutuksessa. Tiesittekö muuten että RLS Innoitus -laiva meinattiin alunperin nimetä Hispaniolaksi alkuperäisteoksen mukaan. Toinen nimivaihtoehto olisi ollu Destiny, mutta sitten tuotannon kirjanpitäjä keksi nimen Legacy. Eteen liitettin vielä kirjaimet RLS kirjailija Robert Louis Stevenson kunniaksi, mutta myös nyökkäykseksi laivastojen käyttämille "HMS" ja "USS" lyhenteille.
Kirjan toisessa luvussa, "Part Two: Inhabitants", päästään tutustumaan tarkemmin elokuvan hahmoihin. Monen taidekirjan kohdalla olen valitellut, että kirjaan on valittu vain kuvia hahmojen lopullisista designesta. Treasure Planet A Voyage of Discovery ei tee tässä suurta poikkeusta, mutta se mikä kuvissa jää uupumaan korvataan tekstillä. Jokaisesta päähahmosta on kirjoitettu hieman hahmon taustaa, mutta myös hahmon suunnittelusta on kerrankin kirjoitettu enemmän kuin yksi lause.
Etenkin ei-ihmishahmojen kohdalla on kerrottu mistä inspiraatio heidän ulkomuotoonsa tuli ja miten se vaikutti muihin hahmoihin. Esimerkiksi tohtori Doppler alkoi saamaan koiramaisia piirteitä vasta kun kapteeni Amelian lopullinen kissamainen design oli päätetty. Tätä ennen Dopplerin pääanimaattorina toiminut Sergio Pablos oli kokeillut kaikkea ihmisestä alieniin, mutta ei ollut löytänyt tohtorille sopivaa ulkomuotoa.
Kirjaan oli valitettavasti valittu suurimmaksi osaksi vain näitä koiramaisia hahmosuunnitelmia |
Erilaisia hahmosuunnitelmia kapteeni Amelialle, B.E.N -robotille sekä Morphille |
Hahmoluvun hauskin osa on ehdottomasti Silverin miehistön esittely. Näiden sivuhahmojen suunnittelusta ei juuri kerrota, mutta jokainen mihistönjäsen on silti esitelty nimen, lyhyen kuvauksen ja muutaman kuvan kera. Useimmilla kuvaus on sellaista nippelitietoa, että sitä ei edes elokuvassa mainita, mutta tuo hauskasti lisää persoonallisuutta miehistöön.
Esimerksiksi laivan ruorimiehestä, Turnbuckle nimeltään, kerrotaan että hän on mustekalamainen alien, jolla on sisäkorva ongelma. Mutta mikä mielenkiintoisinta hän on Silverin pitkäaikainen perämies sekä luotetuin ja pätevin miehistönjäsen.
Viimeinen luku "Part Three: Acting and Animation" käy läpi elokuvan juonen Jimin ja Silverin kautta. Pääpaino on annettu tämän pääkaksikon suhteelle ja miten se kehittyy ja muuttuu elokuvan aikana. Luku on jaettu teksti- ja kuvapainotteisiin aukeamiin, joissa on käytetty still-kuvia elokuvasta sekä jonkin verran kuvakäsikirjoituksen kuvia.
Tässä luvussa myös hahmojen animaattorit pääsevät kertomaan työstään ja mihin he kiinnittivät huomiota hahmoissa. Glen Keane, Silverin pääanimaattori, esimerkiksi kertoi miten häntä epäilytti yleisön suhtutuminen hahmoon joka on animoitu sekä perinteisellä tekniikalla että tietokoneanimaatiolla, joka oli tuolloin vielä uutta ja ihmeellistä.
Luvussa käsitellään myös elokuvan ja Aaresaari-kirjan eroja ja kuinka elokuvasta haluttiin tehdä oma tarinansa, joka otti inspiraatiota Stevensonin kirjasta eikä vain kopioinut sitä. Elokuvan ohjaajat Ron Clements ja John Musker halusivat luoda Silverin ja Jimin välille vahvemman isä-poika suhteen kuin mitä se alkuperäisessä tarinssa on. Suurin syy oli se että näiden kahden hahmon välinen suhde toi tarinaan sopivaa tunnelatausta ja draamaa, mutta aihe koettiin myös modernina ja inhimillisenä joten sen ajateltiin vetoavan yleisöön.
Kuten jo alussa mainitsin tämä on yksi ehdoton suosikkini taidekirjojen kokolemassani. Kirjaan on saatu koottua uskomaton määrä ihanaa taidetta ja paljon tietoa elokuvan teosta. Teksti on myös mielenkiintoisesti kirjoitettu, joten sitä on mukava lukea ja minusta on ihanaa että elokuvan taiteilijoillekin on kerrankin annettu kunnolla tilaa kertoa työstään.
Pidän myös siitä miten luvut on jaettu niin että ensin tutustutaan elokuvan maailmaan, sitten hahmoihin jotka elävät siinä maailmassa ja sitten vasta juoneen. Joissakin kirjoissa elokuvan juoni kulkee alusta lähtien muun tiedon taustalla, mutta oli mukavaa että Treasure Planet A Voyage of Discoveryssa sillä oli annettu ihan oma lukunsa.
Tätä postausta kirjoitellessa alkoi tehdä mieli katsoa kyseinen elokuva, joten taidanpa viettää loppu illan sohvalla elokuvasta nauttien. Suosittelen samaa aktiviteettia muillekin ja jos et jostain syystä ole tähän "aliarvostettuun" Disney klassikkoon vielä tutustunut niin nyt on korkea aika! :D
Kirja vaikuttaa aivan loistavalta hankinnalta! Aarreplaneetta kuuluu ihan suosikkiklassikoihini ja olenkin kovin harmissani sen yleisestä heikosta suosiosta!
VastaaPoistaMinäkin suosittelen lämpimästi klassikkoon tutustumista :)
Aarreplaneetta kuuluu omiinkin suosikkeihini, joten yritän sitä aina muille suositella kun tilaisuus tulee :D Harmittaa tosiaan että jostain syystä se on jäänyt tuollaiseksi "aliarvostetuksi", vaikka on oikeasti ihan mahtava elokuva!
PoistaKatsoin tämän elokuvan tänään ja oikein harmittelin, että se on jäänyt niin vähälle huomiolle! :D Näitä taidekirjoja täytyisi alkaa itsekin keräämään! :)
VastaaPoistaNo mutta jatkossa muistat että ihan mahtava leffa! :D Ja voin kyllä lämpimästi suositella taidekirjojen keräilyä, nämä on aivan ihania aarreaittoja. <3
PoistaAarreplaneetta on kyllä yksi omistakin suosineitani! :) olin lapsena tosi ihastunut jimiin hih! Morphi on myös ihana! :)
VastaaPoistaJee muitakin faneja! :D Aarreplaneetassa on kyllä aivan mahtava hahmokaarti, oma suosikkini taitaa olla B.E.N -robotti, joka on vaan niin hauska ja symppis. :)
Poista