sunnuntai 24. syyskuuta 2017

The Art of Wall-E

Luulin ajastaneeni tämän postauksen viime keskiviikolle, mutta olinkin vain tallentanut luonnoksen. Pahoittelut siis joku tätä on nyt viikon verran joutunut odottamaan, mutta nyt vihdoin ja viimein seuraava taidekirjaesittely! :)




Tämän kertaiseen taidekirjaesittelyyn sain pikkuapurinkin, kun Wall-E halusi tulla esittelemään elokuvansa taidekirjan teille. "The Art of Wall-E" (2008) kuuluu jo tutuksi tulleeseen Chronicle books -sarjaan ja on kooltaan sama kuin muutkin sarjan kirjat. Kirjan on kirjoittanut Tim Hauser ja sivuja tästä ihanuudesta löytyy 159.

Wall-E on yksi suosikkini Pixarin elokuvista, joten totta kai minun piti tämä kirja kokoelmiini saada. Kirja on aika kuvapainotteinen, mutta ihan kirjan alusta löytyy todella mielenkiintoinen muutaman sivun pituinen esittelyteksti "Introduction: Visual Storytelling". Muuten kirja on jaettu tuuttuun tapaan kolmeen päälukuun.




Ensimmäinen luku "Cinematic dictation" kertoo elokuvan suunnittelusta ja etenkin käsikirjoituksen tekemisestä – kuinka kirjoittaa käsikirjoitus elokuvalle, jossa ei ole juurikaan dialogia? Jo Walt Disneyn aikana kirjoitetut käsikirjoitukset koettiin haasteellisina, joten Disney kehitti kuvakäsikirjoitukset (eng. storyboard).

"Now, at our studio, we don't write stories. We draw them," explained Walt Disney.






Toinen luku on otsikoltaan "Trash planet" ja siitä voikin jo arvata, että luvussa käsitellään elokuvan alkupuoliskoa, joka sijoittuu hylättyyn Maahan. Pääsemme tietysti myös tutustumaan elokuvan päähahmoon ja itse rakstan sivua, jolla esitellään Wall-E:n design.

Etenkin tuo vasemmassa laidassa oleva piirros, jossa näkyy miten pieni Wall-E robotti on rakennettu on mielestäni aivan ihana. Rakastan kaikenlaisia teknisiä piirroksia, olivat ne sitten talosuunnitelmia tai robotit kokoamisen ohjeita.




Trash planet luvussa esitellään myös planeettaa peittävien valtavien roskapinojen sekä Buy and Large logon ja mainosten suunnittelu. Aina ei muista että animoidussa elokuvassa kaikki on täytynyt suunnitella alusta loppuun. Se onkin yksi syy miksi taidekirjat ovatkin mielestäni niin mahtavia, pääsee näkemään suunnittelutyön elokuvan takana ja muistaa että jonkun on täytynyt miettiä miltä kokoon puristettu roskakuutio näyttää.




Luvussa esitellään myös elokuvan toinen päähahmo EVE sekä Wall-E:n suloinen lemmikki torakka Hal. Kuten aikaisemmin mainitsin kirja on todella kuvapainotteinen ja tekstiä on vähän, mutta minusta se toimii tässä kirjassa. Toki olisi mukava lukea tekijöiden mietteitä töistään, mutta kun elokuvassakaan ei paljoa puhuta tai selitellä niin sama tyyli sopii taidekirjaankin.

Kirjassa käytetyt kuvat ovat kaikki elokuvan työprosessin ajalta, joko luonnoksia, storyboardeja tai konseptitaidetta. Jos en nyt aivan väärin muista niin kirjasta ei löydy yhtään valmiista elokuvasta napattua still kuvaa.





Kolmannessa luvussa päästään avaruuteen ja tutustumaan Axiom-avaruusalukseen, jonka mukaan lukukin on nimetty. Näiden kahden luvun välillä on muuten visuaalisesti hieno ero, joka näkyy toki elokuvassakin. Maa on hyvin lämminsävyinen, paljon murrettuja värejä ja hyvin yhtenäinen väripaletti, kun taas avaruudessa päästään kylmän viileisiin väreihin ja Axiom-aluksen sisältä löytyy paljon kirkkaita värejä ja runsasta värien käyttöä. Samat värimaailmat toistuvat myös Wall-E:ssa ja EVE:ssa.





Tietysti luvussa esitellään myös Axiomilla työskentelevät robootit sekä ihmisten evoluutio epämääräisiksi möllyköiksi. Oli hauska lukea, että vaikka Axiom on suunniteltu loisteliaaksi luksusristeilijäksi tekijät halusivat sen olevan hieman vastenmielinen paikka, niin että kukaan ei poistuisi elokuvateatterista toivoen voivansa viettää loppuelämäänsä löhöten avaruudessa.






Kokonaisuudessaan pidän The Art of Wall-E -kirjasta todella paljon ja se on nimensä mukaisesti taidekirja. Hieman jäin kaipaamaan kurkistuksia kulisseihin ja tekstiä olisi toki voinnut olla enemmänkin. Kuvia on kuitenkin runsaasti ja ne kaikki ovat tosiaan elokuvan teon eri vaiheista, joten katseltavaa ja ihmeteltävää tässä kirjassa riittää.


"Waaaall-Eeeee"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti