lauantai 27. lokakuuta 2018

The Art of Mulan



Kirjahyllyni täydentyi muutamalla ihanalla aarteella tässä menneen kesän ja syksyn aikana ja tämä kaunokainen on yksi niistä. Nämä Hyperion Booksin kustantamat 90-luvun taidekirjat ovat pitkään olleet toivelistallani ja tasaisin väliajoin niitä Amazonista ja muualta internetin ihmeellisestä maailmasta etsin.

The Art of Mulan (1998) on viimeinen Hyperion Booksin kustantama iso taidekirja, Hyperion teki vielä Karhuveljeni Kodan taidekirjan, mutta se (kuten myös ennen Mulanin julkaistu The Art of Hercules) on kooltaan pienempi kuin aikaisemmat kirjat. Hyperion Booksin kustantamiin Disneyn taidekirjoihin kuuluvat Leijonakuningas, Pocahontas, Notre Damen kellonsoittaja, Pieni merenneito, Herkules, Mulan sekä Karhuveljeni Koda.


Suojapaperin alta löytyy yksinkertainen musta kansi kauniilla painatuksella


Jeff Kurttin kirjoittama The Art of Mulan kallistuu minun vaakakupissani enemmän "the making of" -tyyliseksi kirjaksi kuin taidekirjaksi. Toki 192 sivuun mahtuu suuri määrä taidetta ihailtavaksi, mutta 90-luvun taidekirjojen tapaan suurin osa kuvista on elokuvan stillejä tai puhtaaksi piirettyjä animaatioita. Tekstit vievät siis ainakin minun silmissäni voiton ja oli todella mielenkiintoista lukea tekijöiden pohdintoja ja kommentteja elokuvan teosta.

Kirja käy läpi Mulanin tarinan kiinalaisesta kansantarusta Disneyn elokuvaksi ja kuinka Disneylla haluttiin säilyttää Mulanin tarun alkuperäinen henki. Kirjassa kerrotaan esimerkiksi kuinka käsikirjoitusta tehdessä studiolla oli ollut idea tehdä elokuvasta romanttinenkomedia, jossa Mulan on joutumassa järjestettyyn avioliittoon ja poikatyttönä kapinoi tätä ajatusta vastaan. Idea päätettiin kuitenkin hyllyttää (onneksi!) koska sen ei koettu sopivan Mulanin legendaan.




Taidekirjoille tuttuun tyyliin The Art of Mulan on jaettu lukuihin, kirjasta löytyy neljä päälukua:

1. The Mythic Journeys of Mulan
Luvussa käsitellään Mulanin legendaa ja tarun alkuperää ja miten tarina päätyi Disneyn käsikirjoittajien työstettäväksi.

2. The Journey of Discovery
Toinen luku on oma suosikkini. Luku keskittyy kertomaan elokuvan tekijöistä koostuvan tiimin tutukimusmatkaan Kiinassa, jossa he tekivät taustatyötä elokuvaa varten.

3. The Journey of Production
Nimensä mukaisesti kolmas luku keskittyy elokuvan työstämiseen, luvussa käydään läpi elokuvan tärkeimpiä hahmoja ja tarinan elementtejä.

4. Journey's End
Viimeinen luku on yhteenveto elokuvan teosta ja siinä käydään läpi työryhmän tunteita elokuvan valmistuttua.


Visual development by Alex Nino

Visual development by Mark Henn


Mielenkiintoisen tekstin lisäksi kirja ansaitsee kiitosta siitä että kuvat ja teksti puhuvat hyvin yhteen. Kaikkia kuvia ei toki ole selitelty eikä niihin suoraan viitata tekstissä, mutta kuvat tukevat tekstiä ja herättävät eloon maisemia ja kohtauksia, joista tekstissä puhutaan. Tämä toimii erityisen hyvin kirjan toisessa luvussa, joka käsittelee elokuvaa varten tehtyä taustatyötä ja tiimin tutustumismatkaa Kiinassa.

Ainoa asia joka oikeastaan minua kirjassa häiritsee on sen ilmava taitto. Sivuille on jätetty paljon tyhjää tilaa, joka välillä toimii ja välillä ei. En myöskään koe että kirjan koosta olisi otettu kaikkea hyötyä irti. Välillä lukijalle tarjotaan ihastuttavia aukeaman kokoisia kuvia ihasteltavaksi, mutta usein suuret kuvat ovat elokuvan stillejä ja konseptikuvat tai muut tuotannon alkuvaiheen taideteokset  eivät juurikaan pääse loistamaan. Stillejä on myös ripoteltu vähän sinne ja tänne tyhjää tilaa täyttämään ja välillä ne vain tuntuvat täysin turhilta ja tarpeettomilta.





Muuten kirja on aivan mahtava kokonaisuus, etenkin jos tarina elokuvan teosta kiinnostaa. Nämä isot taidekirjat ovat tietysti hieman hankalan kokoisia lukemisen kannalta, mutta pöydän ääressä teekupin kanssa tekstiin uppoaa helposti moneksi tunniksi. Ja vaikka alussa valittelin että kirjassa on paljon stillejä elokuvasta, niin kyllä konspetitaidettakin löytyy. Ihasteltavaa riittää siis muutenkin kuin vain tekstin muodossa.

Olen todella iloinen että löysin tämän kirjan taidekirjakokoelmaani. Nyt puuttuu enää muutama 90-luvun taidekirjoista ja sitten voinkin keskittyä haalimaan uusimpien elokuvien kirjoja. Onko sinulla joku taidekirja jonka hyllyllesi haluaisit? Tai onko mielessä joku elokuva josta pitäisi ehdottomasti taidekirja tehdä?




Storyboard art by Chris Sanders (Moni varmaan tunnistaa Sandersin tyylin Lilosta & Stitchistä!

Visual development by Chen-Yi Chang

Rough model sheet by Alex Kupershmidt

Visual development by Hans Bacher

Rough animation by Ruben Aquino

Background art by Xiangyuan Jie

Concept drawing of Cri-Kee by Joe Grant

2 kommenttia:

  1. Onpas kaunis kirja! Tuollaisia kun olisi hyllyssä ilman suojapapereita, jumittelisi sitä kirjakokoelman eteen ihastelemaan jatkuvasti.

    Ei sillä etteikö kirja olisi sisältäkin kaunis. Erityisesti pidän Sandersin tavasta käyttää värejä. Jotkut ne vain osaa *huoh*

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannet ovat aivan ihana ja jos en pelkäisi pölyä ja kulmien kulumista pitäisinkin kirjaa hyllyssäni ilman suojapaperia (kuten muitakin taidekirjoja). Onneksi suojapaperitkin ovat kauniit! :)

      Itsekin pidän kovasti Sandersin tyylistä ja värien käytöstä. Lilo & Stitch -elokuvan teosta kertova "Lilo & Stitch: Collected Stories From the Film's Creators" -kirja on ehdottomasti toivelistalla.

      Poista