sunnuntai 8. syyskuuta 2019

Pieni Merenneito Helsingin KaupunginteatterissaVihdoinkin se oli täällä! Päivä jota olin odottanut joulukuusta asti ja syy kuumeiselle odotukselle tietenkin Helsingin Kaupunginteatterin Pieni Merenneito -suurmusikaali. Ensi-ilta musikaalilla oli jo 29.8 ja muutama ennakkokin ennen sitä, joten ylistystä, hehkutusta ja suitsutusta musikaalin taianomaisuudesta olin ehtinyt lukea useammasta paikasta. Kaupunginteatteri julkaisi myös instagram-tilillään aivan ihanan trailerin esityksestä ja melkein itkin kun sen ensimmäisen kerran näin.

Odotukset olivat siis melkoisen korkealla kuin eilen teatterille sipsuttelin, tilaisuuden kunniaksi tietysti disneyboundissa ja korkokengissä. Tunnelma oli ennen esityksen alkua aivan huikea, moni odotti selvästi innolla tulevaa musikaalia ja voi kuinka ihanaa oli bongailla muitakin disneyboundeja yleisöstä. Lauantai-ilta oli tuonut teatterille aika sekalaisen seurakunnan yleisöä, aina vauvasta vaariin, mutta uskaltaisin väittää että tähän näytökseen osui vielä erityisen monta Disney-fania tai ainakin Merenneito-fania ja se oli todella ihana nähdä.
Mutta vielä ihanampaa oli nähdä Pieni Merenneito -musikaali! Se oli aivan varmasti jokaisen kehun, hehkutuksen ja ylistyksen arvoinen ja luultavasti vielä vähän enemmän. Enkä sano tätä nyt vain siltä kannalta että Pieni Merenneito on minulle se satu ja Disney-elokuva, vaan esitys oli todellakin lumoava ja teatteria ihan parhaimmillaan.

Esiintyjät olivat kaikki aivan fantastisia, mutta erityinen kiitos täytyy ehdottomasti antaa Sonja Pajunojalle, joka oli juuri sellainen kuin Arielin näyttelijän vain voi toivoa olevan. Hänen äänensä ja eleensä olivat niin täydelliset, että todellakin tunsin olevani esityksen aikana osa Arielin tarinaa. Mutta tosiaan aivan loistava näyttelijäkaarti ihan kokonaisuudessaan ja jokainen ansaitsisi oman henkilökohtaisen ylistyksen. Aivan varmasti paras musikaali, joka tulen ikinä koskaan näkemään - enkä nyt yhtään liioittele.
Musikaalin tarina seurailee Disneyn versiota, mutta aivan yksi yhteen se ei elokuvan kanssa ole. Eikä tarvitsekaan olla, sillä tarinan sydän on silti sama ja ne rakkaimmat laulut ja kohtaukset löytyvät tästäkin versiosta. Musikaalissa kuullaan myös muutama uusi kappale, joista oma suosikkini on ehdottomasti "If Only" (joka kääntyi suomeksi "Jos voisin"), jota olen kuunnellut jo vuoden päivät youtubesta, joten oli aivan ihanaa kuulla se livenä.

Kappaleiden ja koko musikaalin suomennos on muuten todella hyvä ja mukaan on saatu ujutettua todella hauskoja sanakäänteitä. Itseäni tietysti ensimmäisen dubbauksen fanina harmittaa aina vähän kun joitakin termejä käännellään uudestaan ja musikaaliinkin oli keksitty ihan oma sana tinkeliharavalle ja Joonatan-lokki oli jostakin kumman syystä Skuutti, mutta pikku juttuja. Eikä niihin juuri ehdi kiinnittää huomiota, kun ihastelee lavalla olevaa väriloistoa.
Lavastus ja esityksen tekninentoteutus oli nimittäin todellakin sitä tasoa, että musikaalia ei ole turhaan kehuttu komeimmaksi mitä Suomessa on nähty. Useampaan otteeseen tuli haukottua henkeä ihastuksesta ja ihmeteltyä miten esityksestä oli saatu niin taianomainen, että välillä tuntui kuin olisi itsekin mukana tarinassa ja sukeltanut vedenalaiseen valtakuntaan.

Rakastuin myös esityksessä käytettyihin nukkeihin, joista paras esimerkki on tietysti hovirapu Sebastian ja hänen loistava näyttelijänsä Tero Koponen. Kalat, sillit, sammakot ja muut sintit saatiin nukeilla mahtavasti osaksi ensemblea ja tunnelma oli kuin Disneylandin näytöksissä, kerrassaan maagista! Puvustus muutenkin oli ihan täydellinen ja toivon että joskus edes osa puvuista saadaan johonkin näytille, koska todella ihania ja oivaltavia yksityiskohtia. Merenneitojen pyrstöt olivat mahtavasti toteutettu ja niiden liikehdintä toi mieleen hyvin mieleen liikkeen veden alla.
Jos joku vielä siis miettii että pitäisiköhän tämä käydä katsomassa, niin kyllä! Kyllä pitäisi! Äkkiä varaamaan liput, kun niitä vielä on jäljellä. Itse aloin jo vilkuilla missä välissä voisin käydä katsomassa uudestaan, koska haluan todellakin nähdä tämän fantastisen esityksen toistamiseen.


( Kuvat: Pieni Merenneito kuvat hkt.fi )

6 kommenttia:

 1. Mä olin kyllä vähän skeptinen tämän suhteen, että kiinnostaako, koska liput on niin kalliita ja Pieni Merenneito elokuvana ei ole mun ykkössuosikkeja. Nyt sitten olen jumissa kotona jalka paketissa ja ehkä vasta marraskuun alussa olen siinä kunnossa, että selviäisin teatterireissusta ja mun tuurilla silloin on vaikeaa saada liput. Plääh. Tampereelle Notre Damen kellonsoittajaa katsomaankin olisi jossain vaiheessa tarkoitus päästä, mutta saa nyt nähdä milloin, kun sekin näytti olevan suht suosittu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei toivottavasti jalka alkaa olla jo paremmassa kunnossa!
   Lämpimästi voin kyllä Pientä Merenneitoa suositella, vaikka tarina ei se oma lemppari olisikaan. Oli nimittäin lavastukseltaan ja muulta toteutukselta niiiiin hieno, että vastaavaa ei varmaan ihan hetkeen Suomessa nähdä. Ehdottomasti kokemisen arvoinen. :)

   Poista
 2. Itse olen menossa katsomaan tätä marraskuussa, odotan kyllä innolla! Pieni merenneito ei aivan omiin suosikkeihini kuulu, mutta sen laulut ovat ihania ja muutenkin kun on niin ison luokan tuotanto, niin jäisihän se kaduttamaan jos ei menisi. Sitä ennen mennään siskon kanssa katsomaan Notre Damen kellonsoittaja, jota odotan oikeastaan vielä enemmän. Kiinnostaa etenkin se, että kyseessä on ilmeisesti elokuvaa traagisempi versio ja mahtavien laulujen kuuleminen livenä. Molemmissa musikaaleissa odotan kovasti myös uusia lauluja, kun en ole niihin niin tutustunut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi ihanaa että olet menossa katsomaan! Uskon että pidät varmasti. :)
   Itsekin odottelen innolla Notre Damen kellonsoittajan näkemistä, mutta pitää kärvistellä vielä ensi kevääseen ennen kun pääsen ihastelemaan Tampereen tuotantoa. Mutta aivan varmasti odotuksen arvoinen sekin <3

   Poista
 3. Tulispa suomalaisesta Disney-musikaalista kerrankin cast recording!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kunpa!! Ostaisin kyllä heti! Levykokoelmasta löytyy Broadway cast recording, mutta olisi ihana saada suomeksikin.

   Poista