keskiviikko 2. toukokuuta 2018

DIY: Mini valosapeli

Perjantaina on toukokuun neljäs päivä eli May the 4th eli Star Wars -päivä! Ja senpä kunniaksi päätin askarrella Star Wars -teemalla. Törmäsin jo jonkin aikaa sitten netissä Lauren Dixon-Paver tekemään valosapeli tutoriaaliin ja ajattelin että tuollainen olisi mahtava tehdä itsekin. Eipä siis muuta kuin tuumasta toimeen.




Oman mini valosapelin tekemiseen tarvitset:
* Muovisia cocktailtikkuja
* Askartelumassaa
* Tusseja tai maalit värittämiseen

* Pihdit tai sakset
* Viila tai hiomapaperia
* Liimaa
* Uunin (jos askartelumassa sitä vaatii)
* Hammastikkuja
* Narua, ketjua, avaimenperän tai vastaavaa, jos haluat




Itse tein kahden kokoisia valosapeleita. Nuo ohuemmat coctailtikut katkesivat näppärästi saksillakin, mutta paksumpien siistiin leikkaamiseen vaadittiin jo vähän järeämmät leikkurit. Aloitin siis sapeleiden valmistuksen leikkaamaalla coctailtikuista koristeelliset päät pois, jonka jälkeen hioin leikatut päät kynsiviilalla sileiksi. Pidempiä tikkuja päädyin myös vielä hieman lyhentämään, kun tuntui että ne jäivät pelkkien päiden poiston jälkeen aika pitkiksi.




Kun sapeli osuudet, eli muovitikut, ovat valmiina on aika ottaa esiin askartelumassa. Itse käytin Fimoa, kun sitä nyt sattui valmiiksi askartelukoristani löytymään ja vieläpä valmiiksi hopeisena, joten minun ei tarvinnut maalata kädensijoja erikseen. Muovasin massasta aina sopivan kokoisen sylinterin, johon sitten varovasti painoin muovitikun sisään. Näin kädensijaan ei tule turhia saumoja.




Isompien valosapelien kädensijaan tein pieniä yksityiskohtia, mutta pienempien kanssa se tuntui menevän liialliseksi näpertelyksi. Hammastikut ovat kuitenkin oiva työkalu pienten yksityiskohtien tekemiseen ja niillä saa myös kätevästi tehtyä reiän kädensijaan mikäli oman valosapelinsa haluaa laittaa johonkin roikkumaan. Itse ajattelin tehdä ainakin kaulakorun ja charmin, mutta varmuuden vuoksi tein jokaiseen tuon ripustusreijän.




Kun olin saanut kaikki kädensijat tehtyä, laitoin sapelit tällaisenaan hetkeksi jääkaapiin. Se auttaa massaa kovettumaan hieman ja pitämään muotonsa, jolloin muoviset osat on helpompi irroittaa. Muoviset osat tulee siis ehdottomasti muistaa poistaa ennen kuin laittaa massasta tehdyt kädensijat uuniin!

Laitoin pienet kädensijat Fimon ohjeiden mukaan uuniin ja jäin odottamaan että ne kovettuisivat. Sen jälkeen annoin niiden tietenkin jäähtyä hetken ennen kuin kiinnitin terät takaisin kädensijoihin. Pyöräytin terän toisen pään aina kevyesti liimassa ennen kuin painoin sen kädensijaan varmistaakseni että valosapelini pysyvät kasassa.




Sitten seurasi hauskin osuus eli koristelu! Tässähän nyt on vain mielikuvitus rajana ja valosapeleistaan voi tehdä juuri sen näköisiä kuin itse haluaa, mutta minä pysyttelin aika neutraalilla linjalla. Käytin yksityiskohtien tekemiseen textmark-tusseja ja muutamaan sipaisin hieman läpikuultavaa lakkaa päälle, jotteivät tussaukset kulu pois käytössä.

Pätkä nyöriä tai ketju niin valosapelista saa Star Wars -päivään sopivan kaulakorun tai sitten pieni lenkki ja narun pätkä ja oma valosapeli kulkee kivasti mukana vaikka vetoketjussa koristeena.

Että ei muuta kuin omia mini valosapeleita askartelemaan! May the Force be with You! ;)




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti